Basisvoorwaarden

Waarom de basisvoorwaarden?

Vanaf 1 september 2025 zijn alle Haagse sportverenigingen verplicht te voldoen aan drie basisvoorwaarden: een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor trainers en begeleiders van de jeugd en kwetsbare doelgroepen, een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) op de vereniging en een ondertekende gedragscode. Maar deze regels zijn meer dan een verplichting – ze vormen de basis voor een veilige en positieve sportomgeving.

Sporten moet voor iedereen een plek zijn waar plezier, groei en respect centraal staan. Door samen te zorgen voor duidelijke gedragsregels, een aanspreekpunt bij problemen en een veilige sportomgeving, maken we de sport toegankelijker en prettiger voor iedereen. Ouders laten hun kinderen met een gerust hart sporten, vrijwilligers voelen zich gewaardeerd en sporters kunnen zich vrij ontwikkelen.

Door aan deze voorwaarden te voldoen, versterken we het fundament van de sport in Den Haag. Samen bouwen we aan een positieve sportcultuur waarin iedereen zich welkom, veilig en gerespecteerd voelt!

 

 

 

De drie basisvoorwaarden

Gedragscode

De sfeer op een vereniging is belangrijk om een positieve sportcultuur te bevorderen. Ga daarom samen in gesprek over welk gedrag jullie op de vereniging willen stimuleren of juist afremmen. De normen en waarden die hieruit komen, zet je om in gedragsregels. Zorg ervoor dat iedereen op de vereniging de gedragsregels kent en volgt. Ook is het belangrijk om de gedragsregels te laten ondertekenen. Op deze manier wordt het een gedragscode en heb je voldaan aan de eerste basisvoorwaarde.

Vertrouwenscontactpersoon

Zorg er als vereniging voor dat iedereen die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag (bijvoorbeeld pesten, discriminatie of seksuele intimidatie) bij iemand terecht kan op de vereniging. Een vertrouwenscontactpersoon is hier de geschikte persoon voor. Hij/zij is een onafhankelijk persoon en biedt een luisterend oor. De vertrouwenscontactpersoon geeft advies en wijst je door naar de juiste instanties. Alle vertrouwenscontactpersonen op de vereniging moeten een scholing van NOC*NSF hebben gevolgd. Maak vervolgens de vertrouwenscontactpersoon kenbaar op jouw vereniging. Zo voldoe je aan de tweede basisvoorwaarde.

Verklaring omtrent het gedrag

Geef als vereniging een duidelijk signaal af dat sociale veiligheid voorop staat. Dit doe je door voor alle vrijwilligers, medewerkers en het bestuur die werken met de jeugd of kwetsbare groepen een VOG aan te vragen. Wanneer iedereen een VOG heeft, voldoe je aan de derde basisvoorwaarde.

Alles op orde?

Vraag dan de bestuursverklaring aan. Wanneer de bestuursverklaring is ondertekend en goedgekeurd, voldoet jouw vereniging aan de drie basisvoorwaarden.

 

Handleiding basisvoorwaarden

Hulp nodig?

Vraag hier de handleiding basisvoorwaarden aan

Veelgestelde vragen

Wat zijn de basisvoorwaarden positieve sportcultuur?

Waarom zijn de basisvoorwaarden verplicht?

Wanneer moet een Haagse sportvereniging voldoen aan de basisvoorwaarden?

Normen, waarden en gedragscode

Hoe bepaal je de gedragsregels?

Hoe communiceer je de gedragsregels?

Wat is het verschil tussen gedragsregels en een gedragscode?

Hoe zorg je ervoor dat de gedragsregels worden ondertekend?

Is er een voorbeeld van een ondertekende gedragscode?

Vertrouwenscontactpersoon

Wat is het verschil tussen een vertrouwenscontactpersoon en een vertrouwenspersoon?

Hoe vind je een geschikte vertrouwenscontactpersoon?

Welke opleiding moet je volgen om vertrouwenscontactpersoon te worden?

Hoe kan je je aanmelden voor de opleiding vertrouwenscontactpersoon?

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Voor welke doelgroep(en) moet een VOG worden aangevraagd?

Hoe lang is een VOG geldig?

Zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van een VOG?

Welke gegevens heb je nodig voor het aanvragen van een VOG?

Welke profielen moeten worden geselecteerd bij het aanvragen van een VOG?

Wie vraagt de VOG aan?

Hoe hou je bij wie een VOG heeft?

Hoe werkt het met de privacy/AVG?

Wat als een vrijwilliger geen VOG krijgt?

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.