Positieve sportcultuur

Een positieve sportcultuur in Den Haag

WSDH heeft als ambitie om zoveel mogelijk sportverenigingen in Den Haag te ondersteunen bij het (door)ontwikkelen van een positieve sportcultuur. In een positieve sportcultuur staan veiligheid en plezier centraal. Daarnaast wordt grensoverschrijdend gedrag zoveel mogelijk voorkomen of wordt hier op een juiste manier mee omgegaan. Door sportverenigingen in Den Haag te ondersteunen bij de (door)ontwikkeling van een positieve sportcultuur geeft WSDH op een actieve manier uitvoering aan het Haags Sportakkoord.
Om veiligheid in de sport te stimuleren zijn een aantal basisvoorwaarden van belang. Daarom ondersteunt WSDH sportverenigingen bij het creëren van de volgende basisvoorwaarden:

Om plezier in de sport de stimuleren, ondersteunt WSDH op de volgende onderwerpen:

WSDH ondersteunt sportverenigingen onder andere door het geven van workshops, het begeleiden van sporters, trainers/coaches, ouders, bestuurders en informatievoorziening over een positieve sportcultuur. De ondersteuning van WSDH is altijd maatwerk en afgestemd op de vraag van de sportvereniging. Om sportverenigingen optimaal te kunnen ondersteunen, werken we intensief samen met verschillende partners in de sport, waaronder de John Blankenstein Foundation en het Centrum Veilige Sport Nederland.

Verenigingsscan

Wij hebben een verenigingsscan m.b.t. een positieve sportcultuur ontwikkeld voor sportverenigingen. In deze scan kunt u vagen beantwoorden die betrekking hebben op de 7 thema’s binnen een positieve sportcultuur. Benieuwd hoe uw vereniging scoort op deze thema’s? Doe de verenigingsscan!

Vragen over een positieve sportcultuur?

Voor vragen over een positieve sportcultuur en de ondersteuning vanuit WSDH kunt u contact opnemen met Keeley Heijdeman.

Keeley Heijdeman   

Updates

Sporttribune in gesprek met Keeley over een positieve sportcultuur

Workshops en scholingen

Het afgelopen jaar hebben wij verschillende Haagse sportverenigingen ondersteund binnen het thema positieve sportcultuur. Ook dit jaar gaan we ons inzetten om dit belangrijke thema (door) te ontwikkelen bij zoveel mogelijk sportverenigingen in de stad. Dit doen wij onder andere door middel van het geven van workshops en scholingen over thema’s zoals de basisvoorwaarden, vertrouwenscontactpersoon en grensoverschrijdend gedrag. In dit bericht vind je alle workshops en scholingen in het eerste halfjaar van 2023.

Learn to Fly

WSDH ondersteunde de afgelopen maanden de badmintonstichting Learn to Fly. Learn to Fly besteedt veel aandacht aan een positieve sportcultuur en heeft het volgende doel: ‘Door het oog van de pedagoog willen we een lach bij elke training bij elke deelnemer!’ Keeley Heijdeman, medewerker positieve sportcultuur van WSDH, schreef het volgende artikel over de werkwijze van Learn to Fly en de ervaringen van een trainer en een ouder:  General 1 — Learn to fly (learntoflytoo.nl)

Heb jij ‘m al? Gratis VOG-regeling

Met de campagne ‘Heb jij ‘m al?’ wil Centrum Veilige Sport Nederland alle verenigingen motiveren en activeren om gebruik te maken van de Regeling Gratis VOG. Bij WSDH staan we volledig achter deze campagne en streven we naar steeds meer (Haagse) sportverenigingen die gebruik maken van deze regeling.

Wat zijn de voordelen van het aanvragen van een VOG? En hoe werkt de gratis VOG-regeling? Dit lees je in het bericht.

Heb jij ‘m al? Gratis VOG-regeling

Ken jij de ruim 80 effecten van sport & bewegen al? 

Het Human Capital Model (HCM) geeft ruim 80 effecten van sport en bewegen weer op 6 verschillende gebieden. Het model maakt het mogelijk om op een snelle manier meer te lezen over een specifiek effect van sport en bewegen, laat zien welke expert jou hier meer over kan vertellen, geeft informatie over erkende interventies en geeft weer welk instrument jou hier verder mee kan helpen. Bekijk het Human Capital Model!

Doe de inclusiecheck voor jouw sportvereniging!

De alliantie Wees welkom in de sport is gestart met de campagne ‘Ik heb het in me, zie jij het ook‘. Deze campagne heeft als doel dat iedereen zich welkom voelt in de sport en daagt sportaanbieders uit het gesprek op gang te brengen over de waarden van een inclusieve en gastvrije sportomgeving. Lees meer over de alliantie en de campagne en doe de inclusiecheck voor jouw vereniging. Bekijk onze pagina respect en inclusie voor meer informatie.

Doe de inclusiecheck

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks een update over het laatste nieuws van WSDH.

Ik wil updates ontvangen

Andere thema's

Ledenwerving en -binding

Sportverenigingen versterken de Haagse samenleving op veel manieren. Het werven van nieuwe leden en het binden en behouden van bestaande leden is essentieel. Ontdek hoe WSDH uw sportorganisatie kan ondersteunen op het gebied van ledenwerving, binding en behoud.

 

Ledenwerving en -binding

Vrijwilligersbeleid

De meeste sportverenigingen zijn vrijwilligersorganisaties. Leden spelen een belangrijke rol in het reilen en zeilen van de vereniging. Een goed vrijwilligersbeleid maakt een sportvereniging minder kwetsbaar. WSDH kan ondersteuning bieden aan alle sportverenigingen in Den Haag bij het creëren van een georganiseerd en gestructureerd vrijwilligersbeleid.  

 

Vrijwilligersbeleid
Terug naar kennisbank