Vertrouwenscontactpersoon

Waarom een vertrouwenscontactpersoon?

Een vertrouwenscontactpersoon is belangrijk voor een veilig sportklimaat en is daarnaast een van de vereisten voor het aanvragen van een gratis VOG voor leden van een sportvereniging. De vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt op de sportvereniging voor iedereen die te maken krijgt met (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag. Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn (online) pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Een vertrouwenscontactpersoon is er voor iedereen binnen de sportvereniging, biedt een luisterend oor en begeleidt naar de juiste instanties. Een vertrouwenscontactpersoon verwijst door en behandelt zelf inhoudelijk geen incidenten.

 

 

Profiel en scholing

Het is belangrijk dat een vertrouwenscontactpersoon zich onafhankelijk kan opstellen en zij/hij mag geen bestuursfunctie vervullen. Vereisten zijn verder onder andere een minimale leeftijd van 25 jaar en HBO denkniveau. De scholing tot vertrouwenscontactpersoon wordt gegeven door het Centrum Veilige Sport Nederland. De scholing bestaat uit een voorbereidende online module en één of twee bijeenkomsten. De scholing tot vertrouwenscontactpersoon is gratis, mits deze via de gemeente Den Haag wordt aangevraagd.

 

Plaats binnen de vereniging

De vertrouwenscontactpersoon krijgt te maken met persoonlijke en vertrouwelijke informatie en vervult daarmee een kwetsbare functie. Om de functie van vertrouwenscontactpersoon op een prettige manier te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat de vertrouwenscontactpersoon wordt aangesteld door het bestuur. Leden worden door het bestuur geïnformeerd over de aanstelling van een vertrouwenscontactpersoon. De vertrouwenscontactpersoon moet zichtbaar zijn op de sportvereniging. Dit kan bijvoorbeeld door de contactgegevens duidelijk op de website te vermelden, een filmpje met de vertrouwenscontactpersoon op te nemen en door een vaste avond per week op de sportvereniging aanwezig te zijn. Verder is het belangrijk dat een vereniging normen, waarden en een gedragscode heeft, waar een vertrouwenscontactpersoon naar kan verwijzen.

 

Contact

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met onze coördinator positieve sportcultuur, Folkert Steen.

 

 

Meer lezen

Ga door naar het volgende onderwerp binnen positieve sportcultuur of bekijk een van de overige onderwerpen.

Volgende pagina: Verklaring Omtrent het Gedrag