Pedagogisch sportklimaat

Wat is een pedagogisch sportklimaat?

De sport wordt gezien als het derde opvoed milieu, na het gezin en de school. Dit betekent dat trainers/coaches een belangrijke rol spelen in de opvoeding en ontwikkeling van een kind. Een pedagogisch sportklimaat gaat over het bewust en competent begeleiden van jeugdige sporters, waarbij het plezier in de sport en de ontwikkeling van het kind centraal staan.

In een pedagogisch sportklimaat is het belangrijk dat een trainer/coach niet alleen aandacht heeft voor de prestaties in het veld, maar voor de sporter als persoon. Een trainer/coach kan verschillende dingen doen om een pedagogisch sportklimaat te creëren. Zo kan een trainer/coach complimenten geven aan sporters, bijvoorbeeld over een persoonlijk ontwikkelpunt. Daarnaast kan een trainer/coach sporters een keuze geven tussen verschillende oefeningen, waardoor de sporter een gevoel van autonomie krijgt.

 

 

 

Voorbeeld

WSDH ondersteunde de badmintonstichting Learn to Fly. Learn to Fly besteedt veel aandacht aan een positieve sportcultuur en heeft het volgende doel: ‘Door het oog van de pedagoog willen we een lach bij elke training bij elke deelnemer!’ Keeley Heijdeman, medewerker positieve sportcultuur van WSDH, schreef het volgende artikel over de werkwijze van Learn to Fly en de ervaringen van een trainer en een ouder:  General 1 — Learn to fly (learntoflytoo.nl)

Ondersteuning van WSDH

WSDH geeft drie verschillende (online) workshops over een pedagogisch sportklimaat. Deze workshops zijn vooral gericht op trainers/coaches, maar ook toegankelijk voor bestuursleden of andere vrijwilligers op de vereniging.

  • Positief coachen. In deze workshop ligt de focus op de rol van de trainer/coach in een pedagogisch sportklimaat. Onderwerpen die aan bod komen zijn: houding en (voorbeeld)gedrag, stemgebruik en het centraal zetten van ontwikkeling en plezier in de sport. Daarnaast leren trainers/coaches wat de vier inzichten van trainerschap zijn en hoe zij deze kunnen toepassen in hun trainingen.
  • Teamprocessen. Tijdens deze workshop wordt er ingegaan op groepsprocessen en de ontwikkeling van een team. Wat kun je als trainer/coach doen om ervoor te zorgen dat je sporters een hecht team worden of blijven?
  • Omgaan met opvallend gedrag. In deze workshop ligt de focus op opvallend gedrag van kinderen. Wat voor opvallend gedrag komen trainers/coaches tegen en wat is de oorzaak hiervoor? Daarnaast leren trainers/coaches hoe je met opvallend gedrag kunt omgaan en dit kunt veranderen.

Naast de verschillende workshops is het ook mogelijk om voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld enkele weken, de ondersteuning van een sportpedagoog aan te vragen om een pedagogisch sportklimaat te stimuleren. De sportpedagoog kijkt mee met trainingen en/of wedstrijden en geeft in de praktijk adviezen. Hierdoor kan een sportpedagoog een team of trainer/coach ondersteuning op maat bieden, bijvoorbeeld als de sfeer in een team verbeterd kan worden of als een sportvereniging hun trainers extra ondersteuning wil bieden.
De workshops over een pedagogisch sportklimaat of de inzet van een sportpedagoog stemmen we altijd af op de vragen van de sportvereniging.

Contact

Wil jij met jouw sportvereniging aan de slag met het (door)ontwikkelen van een pedagogisch sportklimaat? Neem dan contact op met Keeley Heijdeman, coördinator positieve sportcultuur bij WSDH.

 

 

Meer lezen

Ga door naar het volgende onderwerp binnen positieve sportcultuur of bekijk een van de overige onderwerpen.

Volgende pagina: Ouderbetrokkenheid