Pedagogisch sportklimaat

Wat is een pedagogisch sportklimaat?

In een pedagogisch sportklimaat staan het plezier in de sport en de ontwikkeling van het kind centraal. De omgeving, zoals coaches, bestuurder en ouders, hebben in een pedagogisch sportklimaat een opvoedende taak. De relatie tussen trainer en sporter is belangrijk in een pedagogisch sportklimaat. Een trainer heeft aandacht voor de sporter als persoon en niet alleen voor de prestaties in het veld. Een trainer kan verschillende dingen doen om een pedagogisch sportklimaat te creëren. Zo kan een trainer sporters een keuze geven tussen verschillende oefeningen, waardoor de sporter een gevoel van autonomie krijgt. Ook kan een trainer complimenten geven aan sporters, bijvoorbeeld over een persoonlijk ontwikkelpunt. Daarnaast kan een trainer de nadruk leggen op de kwaliteiten van spelers en niet op de tekortkomingen. Een pedagogisch sportklimaat gaat dus over het bewust en competent begeleiden van jeugdige sporters.

 

Meer weten over een pedagogisch sportklimaat?

WSDH geeft de (online) workshop ‘Een pedagogisch sportklimaat’. In deze workshop vertellen we meer over de theorie achter een pedagogisch sportklimaat, geven we praktische handvatten en gaan we in gesprek met deelnemers. Deze workshop is vooral gericht op trainers, maar is toegankelijk alle leden van sportverenigingen.

Nieuwsgierig hoe je op jouw sportvereniging een pedagogisch sportklimaat kunt stimuleren? Bekijk de video hiernaast en vind hier meer informatie over een pedagogisch sportklimaat.

Contact

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met onze coördinator positieve sportcultuur, Folkert Steen.

 

 

Meer lezen

Ga door naar het volgende onderwerp binnen positieve sportcultuur of bekijk een van de overige onderwerpen.

Volgende pagina: Ouderbetrokkenheid