07 Feb

Den Haag aan de bal – BMT

In de eerste editie van Den Haag aan de bal spreken wij met Murat, de secretaris van BMT. Murat vertelt ons over de rijke geschiedenis van de vereniging, op welke manieren zij zich inzetten voor een positieve sportcultuur en wat de Haagse Norm volgens hem voor het voetbal in Den Haag kan betekenen.

Een korte geschiedenis van BMT

BMT is in 1911 opgericht en typeert zich als echte Haagse vereniging. In de jaren 90 sloten de eerste Turkse mensen zich aan bij de vereniging. Sindsdien is er veel veranderd. Zo’n 95% van de leden is van Turkse afkomst. “Dat komt denk ik omdat de Turkse gemeenschap erg hecht is. Men komt bij elkaar; verenigt. Dat is natuurlijk ook het idee van een sportvereniging”, vertelt Murat. BMT ging over tot een logowijziging en werd voorzien van zowel een Nederlandse als een Turkse vlag. De vereniging is in 2009 verhuisd naar het complex Escamp II waar zij nu nog zitten. Daar maakte zij een grote ledengroei door. “We hebben zo’n 700 leden waarvan ongeveer 500 jeugdleden, dat was wel anders vergeleken met een paar jaar geleden. Ook hebben we nu 6 meisjesteams. Dat is vrij uniek voor onze club”, vertelt Murat trots.

BMT als tweede huis

Murat loopt zelf ook al een tijdje op de club rond. “Op mijn negentiende ben ik als voetballer in aanraking gekomen met BMT. Dat jaar werden we meteen kampioen. De sfeer is altijd goed en ik heb hier veel mensen leren kennen. Tien jaar geleden ben ik begonnen met training geven aan het team van mijn zoontje. In 2022 kreeg BMT een nieuw bestuur. Het oude bestuur had een goede basis gelegd en het was de taak aan het nieuwe bestuur om dit verder te brengen. Dat leek mij een mooie uitdaging, dus die ben ik aangegaan als secretaris van de club. Nu ben ik hier veel te vinden. Het is zelfs zo erg dat mijn kind telkens vraagt: papa, ga je weer naar je tweede huis?”

Pilotgroep van de Haagse Norm

BMT werd meteen enthousiast toen zij door de KNVB gevraagd werden om aan te sluiten bij de pilotgroep van de Haagse Norm. “Er moet echt wat gaan gebeuren in het Haagse voetbal. Iedereen heeft de krantenkoppen wel gezien, er gebeurt veel. Wij willen dit graag weer omzetten naar iets positiefs. Uiteindelijk komt iedereen voor zijn of haar plezier naar het voetbal en dat moeten we met elkaar weer weten terug te brengen. Ik zie de pilotgroep als goede eerste stap waarmee we het besef krijgen, maar waarmee er ook verbinding gelegd wordt met de andere Haagse voetbalvereniging. Het moet een kring gaan worden waar clubs elkaar weten te vinden en waar we samen gaan bedenken hoe het verder moet. Na de pilotfase komen ook de andere Haagse clubs erbij, zodat het iets van heel Den Haag wordt”, legt Murat uit.

De kernwaarden van de Haagse Norm

De Haagse Norm staat voor begrip, verbinding, ontwikkeling en veiligheid. BMT deed voordat zij waren aangesloten bij de Haagse Norm ook al veel op het gebied van een positieve sportcultuur. Murat: “Het is jammer dat veel mensen ons niet kennen, want wij zijn veel meer dan alleen een voetbalvereniging. Zo komen er veel mensen uit de wijk bij ons eten. We hebben een erg uitgebreide menukaart voor een voetbalvereniging, met heerlijke linzensoep en döner. Voor de slachtoffers van de aardbeving die zoveel schade in Turkije heeft aangericht hebben wij een inzamelactie georganiseerd en een benefietwedstrijd gehouden met ex-profvoetballers en bekende influencers. Ook bestaat onze gehele activiteitencommissie uit mama’s. Zij zijn super actief en organiseren grote evenementen, leuke activiteiten op feestdagen en op 19 mei tijdens de Turkse jeugd- en sportdag is er altijd een groot event voor de kinderen. Op deze dag organiseren wij verschillende sportactiviteiten en wordt de accommodatie omgebouwd tot een grote markt met allemaal kraampjes.”

Begrip

Begrip is de eerste kernwaarde van de Haagse Norm. Murat vertelt wat hij hieronder verstaat: “Het creëren van begrip is stap één. Veel clubs kennen ons niet echt en ook wij kennen veel andere clubs in Den Haag niet goed. Niemand staat op met het idee ik ga andere verenigingen pesten, maar toch gebeurt er af en toe iets wat niet door de beugel kan. Als we elkaar kennen, ontstaat er meer begrip. Begrip is ook je openstellen voor kritiek. Je mag je als vereniging kwetsbaar opstellen en ook toegeven wanneer je het fout hebt. Daar leren we alleen maar van.”

Verbinding

Verbinding is ook een belangrijk element. “Op het moment dat je de verbinding opzoekt, ben je toegankelijker. Daarom proberen wij als BMT contact te leggen met andere verenigingen. We sturen de tegenstander bij elke thuiswedstrijd een uitnodiging voor een kop koffie in de bestuurskamer. Zo laten we zien dat we als bestuur altijd aanwezig zijn en weten de uitclubs bij wie ze terecht kunnen. Ook hebben we onlangs een sessie georganiseerd met alle vertegenwoordigers van de verenigingen uit de 4e klasse C. Juist omdat er zoveel gebeurt in het Haagse voetbal, leek het ons goed om eens met z’n allen bij elkaar te zitten en het gesprek te voeren over hoe wij met elkaar een gezonde en sportieve tweede seizoenshelft tegemoet kunnen gaan.”

Ontwikkeling

Ontwikkeling is nodig om de Haagse Norm verder te brengen. “Dat zie ik vooral als het evalueren van wat we met de pilotgroep na een jaar hebben gedaan. Benadrukken wat goed is gegaan en kijken wat er beter kan.” "Dit is de doorontwikkeling van de Haagse Norm. Ontwikkelen betekent naar mijn idee ook persoonlijke groei en opleiden, bijvoorbeeld door workshops en trainingen voor ouders langs de lijn en voor trainers, gericht op gedrag en de impact daarvan."

Veiligheid

Veiligheid is een ruim begrip. “We hebben een (nieuw) parkeerbeheer omdat het altijd zo druk is met parkeren. Er staan nu voor vijf dagen in de week vrijwilligers om het parkeren in goede banen te leiden, zodat er geen onveilige situaties ontstaan. Maar veiligheid gaat ook om je welkom voelen op de vereniging. Daarom hebben we twee workshops van WSDH gevolgd: positief coachen en ouders langs de lijn. Ook hebben we een vertrouwenspersoon aangewezen en hebben we met elkaar een gedragscode opgesteld. Deze is ondertekend en er wordt door ons ook op toegezien dat het wordt nageleefd.” Sociale veiligheid vinden we erg belangrijk zodat iedereen zich geaccepteerd voelt. Maar ook veiligheid rondom wedstrijden is van belang.

Blik op de toekomst

Met een actieve pilotgroep is de eerste stap gezet. “Ik kijk ernaar uit om straks ook de andere Haagse voetbalvereniging te betrekken bij dit project. Zij hebben vast ook een waardevolle inbreng. Laten we vooral met elkaar in contact blijven en er samen voor gaan!”, sluit Murat af.