25 Mrt

ADO Den Haag start pilot op sportvereniging

Na een succesvolle start van het project ADO Den Haag voor Iedereen in samenwerking met Streetsport is ADO Den Haag in de Maatschappij deze maand ook gestart met maatschappelijke voetbaltrainingen op de sportvereniging. De aftrap hiervan was op HVV Laakkwartier op initiatief van senior sportcoördinator Marc Bos-Rongen. Deze maatschappelijke trainingen zijn bedoeld voor de jeugdelftallen, waarbij HVV Laakkwartier als eerste heeft gekozen voor de 014-1. De 18 deelnemers gaan in drie trainingen onder begeleiding van hoofdtrainer Ronald Samson en Kees Brouwers van ADO Den Haag in de Maatschappij werken aan het thema ‘Doelen Stellen’.  Andere thema’s waar ADO Den Haag in de Maatschappij trainingen in geeft zijn o.a. ‘Acceptatie’ en ‘Gezondheid’. De overkoepelende naam van deze verschillende thema’s is ‘Het leven van een profvoetballer’. De thema’s zijn onderdelen uit het leven van een profvoetballer waar hij of zij dagelijks mee te maken krijgt. De drie trainingen uit het thema ‘Doelen stellen’ bestaan weer uit drie verschillende onderwerpen:

Training 1: Doelen ontdekken
Wat wil ik worden? Hoe ga ik dit bereiken? Wat is mijn ambitie? Deze vragen worden steeds minder behandeld bij kinderen en jongeren. Hierdoor zie je vaak dat jongeren geen idee hebben over hun toekomst en vaak tussen wal en schip belanden. Tijdens deze training willen we de deelnemers bewust maken van het stellen van doelen. Waarom maken wij doelen? Hoe maken we een doelstelling? Wat betekent het wanneer ik een doelstelling wel/niet haal? 

Training 2: Talentontwikkeling
Nadat de deelnemers er erachter gekomen zijn wat doelen zijn maken we een koppeling met het individu. Tijdens de tweede training zullen het vormen van persoonlijke doelen centraal staan. Aan het eind van de training heeft iedere individuele deelnemer voor zichzelf verschillende doelen opgesteld die hij gaat proberen om in zijn toekomst te bereiken. 

Training 3: Omgaan met tegenslagen
In het leven van ieder individu worden er fouten gemaakt of gaan er dingen niet zoals je je had bedacht/voorgesteld. In de afsluitende training van ‘Doelen Stellen’ worden de deelnemers zich bewust dat er zaken zijn die niet lopen zoals gepland. De belangrijkste vraag is: Hoe ga jij hiermee om? In deze training proberen we de deelnemers handvaten mee te geven, zodat ze leren om met tegenslagen om te gaan.

Na deze pilot bij HVV Laakkwartier gaat ADO Den Haag in de Maatschappij ook op meer voetbalverenigingen in Den Haag aan de slag met het geven van maatschappelijke trainingen.