16 Feb

De schaakmeesters van morgen: slimme zetten tijdens het schoolsporttoernooi schaken

De schaakmeesters van morgen kwamen op woensdag 14 februari bijeen in de aula van Sportcampus Zuiderpark. Hier vond het schoolsporttoernooi schaken individueel plaats voor de groepen 3 tot en met 8.

"Vorig jaar waren er zo'n 120 deelnemers. Dit jaar zijn dat er nog veel meer en mochten we maar liefst 160 jonge schakers in de aula ontvangen" - Suzy Kortekaas

Fair play tijdens het schoolsporttoernooi schaken

In de aula van Sportcampus Zuiderpark was het nog nooit zo stil geweest. De ruim 160 deelnemers verkeerden zich in opperste concentratie om hun slimme strategieën uit te denken en zo hun tegenstander binnen een paar zetten schaakmat te zetten. Verdeeld over zes rondes speelden de leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 alle wedstrijden uit. Er werd gespeeld met een officieel schaakspel en volgens de regels van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Tijdens de wedstrijden was er geen scheidsrechter aanwezig. Van de jonge deelnemers werd verwacht dat zij het schaakspel op een eerlijke wijze speelden en er met elkaar op toezagen dat het spel volgens de regels werd gespeeld. Dit deden de deelnemers uitstekend: over het spelverloop ontstond geen discussie. Ook gaven de schaakconcurrenten elkaar een hand voorafgaand aan en na afloop van de wedstrijd. Een mooi voorbeeld van fair play.

Sporten en spelen kan op meerdere manieren

Het schoolsporttoernooi schaken trok een andere doelgroep dan anders. "Het is mooi om te zien dat er op dit toernooi zoveel jong schaaktalent is afgekomen", vertelt WSDH-directeur Job Schenau, die een kijkje kwam nemen. "Niet iedereen is een geboren voetballer, hockeyer of hardloper. Daarom kijken veel basisschoolleerlingen verder dan de reguliere sporten en vinden zij hun talent elders, zoals in het schaken. De jonge deelnemers kunnen zich op een toernooi zoals het schaaktoernooi ontplooien en halen veel plezier en voldoening uit deze denksport. Het is daarom belangrijk dat wij ook zulk soort evenementen blijven organiseren", aldus Job. Dat het schaaktoernooi in trek is, bleek ook wel uit de hoge opkomst. "Vorig jaar waren er zo'n 120 deelnemers. Dit jaar zijn dat er nog veel meer en mochten we maar liefst 160 jonge schakers in de aula ontvangen", vertelt sportcoördinator en organisator Suzy Kortekaas. Samen met Schaakcombinatie HTV leidden de sportcoördinatoren van WSDH het schoolsporttoernooi in goede banen.

Aankomende schoolsporttoernooien

Het schooljaar 2023-2024 zit nog boordevol sportplezier. Op 10 april vind het korfbaltoernooi plaats voor de groepen 3/4 en 5/6. Hockeyliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het hockeytoernooi dat op woensdag 15 mei voor de groepen 5/6 plaatsvindt en op woensdag 22 mei voor de groepen 7/8. De beachvolleyballers sluiten het sportieve schooljaar af met het beachvolleybaltoernooi voor de groepen 6/7 op woensdag 5 juni.

Schoolsporttoernooi schaken in beeld

Bekijk hier de aftermovie!