In gesprek met Merlijn en Jade – Lessenreeks surfen met Buurtcentrum Kommunika

"Na de eerste keer surfen wilde ik gelijk weer!"

Surflessen en andere surfactiviteiten brengen al snel veel kosten met zich mee, waardoor het niet voor iedereen even makkelijk is om de surfsport een keer uit te proberen. Mark Kegel, sportcoördinator surfen bij WSDH, vindt het belangrijk dat surfen toegankelijk is voor iedereen. Daarom heeft Mark deze zomer met Buurtcentrum Kommunika en The Shore samengewerkt om een lessenreeks te organiseren voor de jeugd van Scheveningen. Merlijn en Jade, deelnemers van deze lessenreeks, hebben vóór hun surfles even tijd vrijgemaakt om hun ervaringen te delen.

Spetterende samenwerking

Buurtcentrum Kommunika biedt activiteiten aan voor kinderen en jongeren in Scheveningen. Het buurtcentrum heeft een zomerprogramma met verschillende activiteiten. Deze zomer heeft Kommunika het mogelijk gemaakt dat kinderen uit Scheveningen kennis kunnen maken met surfen. Merlijn (12) is lid van een WhatsApp-groep waardoor hij precies weet welke activiteiten georganiseerd worden. De surflessen trokken direct zijn aandacht en al snel meldde hij zich aan voor de activiteit, samen met zijn zus Jade (14).

Ook andere kinderen kwamen op de surfactiviteit af. Sportcoördinator Mark zag kansen en startte een pilot van 3 lessen bij The Shore, speciaal voor kinderen van Buurtcentrum Kommunika. Met meerdere lessen konden de deelnemers het niet alleen een keer proberen, maar kon Mark ze ook écht al leren surfen. Iedere les was er een groep van 8 deelnemers. Daarnaast vroeg Mark de ouders van de kinderen om aan te schuiven en daardoor gingen er steeds ook een aantal ouders mee het water in, waaronder de moeder van Merlijn en Jade!

Leren surfen met Mark

"Eerst ging Mark vertellen over surfplanken en toen deden we een pak aan en vertelde hij hoe je moest staan op de surfplank", vertelt Jade. "En als je een vraag hebt dan helpt hij je. Soms kiest hij dan een plek in het water waar het iets makkelijker is".

De leukste oefening die ze hebben gedaan was voor Jade de 'Turtle Roll', een techniek waarbij je de surfplank - en jezelf - omdraait zodat je zonder problemen een grote golf voorbij kunt laten gaan. Als de golf voorbij is draai je weer terug. Een andere oefening was dat de surfers op de achterkant van de surfplank moesten zitten en vervolgens op en neer gingen bewegen op het water. Dit was Merlijn zijn favoriete oefening. Verder werden er regelmatig wedstrijdjes gedaan op snelheid en die wist Merlijn vaak te winnen. Zijn geheim? Die wilde hij natuurlijk niet zomaar prijsgeven, maar het had te maken met zijn speciale techniek waarbij hij zowel zijn armen als benen gebruikt om snelheid te maken.

School, huis, Shore!

Surfen is echt ontspanning voor Merlijn: "Na de eerste keer surfen wilde ik gelijk weer!", vertelde hij. Als hij niet zou surfen in de vakantie, doet Merlijn graag aan zwemmen of buiten hangen met vrienden. Nu de vakantie voorbij is, zoekt hij nog steeds het strand op om te surfen. Na school eerst snel naar huis en dan naar The Shore, "Zo vaak mogelijk." Ook zouden ze het gaaf vinden om volgend jaar naar een surfkamp te gaan!

Een laatste tip van Merlijn: "Kom vooral naar de lessen, het is echt leuk!", "En smeer je extra goed in", voegt Jade toe.

Maatschappelijke activiteit

Het succes van de pilot smaakte naar meer. Mark vroeg een subsidie aan bij de Holland Surfing Association (HSA) voor een lessenreeks van 10 keer surfen. Dankzij de subsidie van de HSA kan de lessenreeks aangeboden worden met korting. Hierdoor kunnen meer kinderen de kans krijgen om door te gaan met surfen en hun skills te verbeteren. De lessenreeks is echt een maatschappelijke activiteit geworden van The Shore. Het wordt nu georganiseerd door instructeurs van The Shore en ze blijven betrokken bij Buurtcentrum Kommunika, zodat zoveel mogelijk kinderen de mogelijkheid krijgen om te surfen!