20 Mrt

In gesprek met met Jean-Louis over de VC 1 opleiding van de KNVB

De voetbalbond heeft recentelijk haar opleidingspiramide opnieuw ingericht. Reden om onze collega Jean-Louis, actief als docent bij de KNVB, te bevragen over met name de eerste schakel in de opleidingsketen die zij verzorgen: Voetbalcoach 1 (VC 1).

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Jean-Louis: “Ofschoon de VC 1 eigenlijk de instapcursus is, is enige trainerservaring wel een meerwaarde. Daarnaast is bekendheid met de Rinus-app* en het gevolgd hebben van de aftrapmodule** een pre. We merken dat als mensen echt helemaal blanco instromen, er direct te grote verschillen ontstaan met mensen die wel genoemde bagage hebben, of een verleden als speler”.

Hoe zit het met de belasting van de deelnemers, hoe ziet het programma eruit?

Jean-Louis: “De cursus omvat zes avonden. Verder hebben de deelnemers rondom elke meeting huiswerkopdrachten. Dat kan zijn een stukje verdieping door het bekijken van KNVB filmpjes, maar vaker is het concreet het voorbereiden (en geven) van een stukje training. Die training wordt in principe gegenereerd uit de Rinus-app, maar evengoed vereist dit de nodige voorbereiding van de cursist”.

Opleiding van NOC*NSF of KNVB?

Wij werken bij WSDH overwegend als trainersbegeleider en verenigingsondersteuner. Zou jij onze medewerker(s) die in het voetbaldomein werkzaam zijn eerder de opleiding clubkadercoach van NOC*NSF aanraden, die slechts 4 dagdelen beslaat, of is de KNVB VC 1 te prefereren?

Jean-Louis: “Dat hangt er vanaf. Als je je louter beperkt tot ons werk bij WSDH, dan is die versie van NOC*NSF een prima optie. Die heeft een verdieping van de vier trainersinzichten*** en schoolt je ook in de onderwerpen ledenwerving en ledenbehoud.  Wil je het voetbaltrainersvak in, dan is VC 1 beter. Die is immers sport specifiek, en leidt jou in eerste instantie op als trainer”.

De eerste stap overslaan?

Je hebt tegenwoordig het VC 1 diploma nodig om VC 2 te kunnen doen. Voor de insiders: VC 2 is de oude UEFA C, het eerste “echte” trainersdiploma waarmee je hoofdtrainer kan worden. Vroeger kon je onder bepaalde omstandigheden de eerste stap overslaan. Een goede ontwikkeling?

Jean-Louis: “Ik vind van wel. In het verleden konden met name ex-spelers die eerste stap overslaan. Maar die mensen weten in de regel wat minder van de pedagogische, organisatorische en digitale vaardigheden waarover de moderne trainer dient te beschikken. Een goed paard maakt nog geen goede ruiter, is immers een gevleugelde term in het voetbal”.

Tot slot, wat zou een VC 1 gediplomeerde trainer moeten kunnen als hij bij jou zijn diploma mag ophalen?

Jean-Louis: “Op de eerste plaats heeft hij of zij kennis van de vier inzichten van de trainer. Deze moet je kunnen vertalen naar het voetbal. Verder is vaardigheid in Rinus een meerwaarde. De app wordt steeds klantvriendelijker, en als je het een beetje in de vingers hebt en de juiste parameters invoert, heb je je trainingsvoorbereiding eigenlijk al klaar. Dan is het louter nog het veldwerk waar je je om moet bekommeren. Tot slot zijn er nog enkele sport specifieke principes die je moet kunnen toepassen. Het moet gaan om voetbalvormen; een spel met aanvallen/verdedigen met richting in een afgebakende ruimte waarbij je kunt scoren en doelpunten kan voorkomen. Binnen dit gegeven dien je rekening te houden dat je je vorm zodanig aanbiedt, dat deze past bij de leeftijd en het niveau van de spelers, en dat er veel herhalingen en prikkels plaatsvinden. De tijd dat er rijtjesvorming en verveling optreedt omdat de vorm niet passend is, is hopelijk echt verleden tijd”.

* KNVB Rinus is een online tool ontwikkeld voor alle jeugdtrainers

** De aftrapmodule is een bijeenkomst van de KNVB van één avond, om de absolute basis van hoe je een training organiseert te leggen

*** Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven, regie overdragen