In gesprek met Samira, Hasana, Souad en Rkia – deelnemers moeder sport bij Bokkefort

‘Zonder muziek gebeurt er niks!’

Sportcoördinator Olga organiseert iedere week sportactiviteiten bij Wijkcentrum Bokkefort, speciaal voor vrouwen uit de buurt. Op maandag en dinsdag komen er wekelijks zo’n 40 vrouwen naar het wijkcentrum om te sporten. In de middag ontmoeten de vrouwen elkaar opnieuw in hetzelfde gebouw, maar dan voor een gezellig praatje. Ook wij schoven een keer aan om in gesprek te gaan met deelnemers Samira, Rkia, Souad en Hasana over deze sportactiviteit bij Bokkefort. In dit bericht lees je meer over hoe deze vrouwen de activiteiten ervaren.

Sinds 2021 organiseert Olga, sportcoördinator dans bij WSDH, wekelijkse sport- en beweegactiviteiten bij Wijkcentrum Bokkefort. De vrouwen doen al sinds het begin mee met de activiteiten. Via het wijkcentrum werden ze bekend met het aanbod: 'Vóórdat dit er was, konden we niets doen hier in de buurt. Voor de meeste sportactiviteiten moet je helemaal naar de stad en moet je veel betalen. Ook zijn er weinig activiteiten afgesloten en gezamenlijk voor vrouwen. Hier krijgen we een mooie kans om te sporten met elkaar.’ - vertelt een van de deelnemers.

'De meeste vrouwen komen hier met hetzelfde doel en dat is om af te vallen, maar het is ook een sociale activiteit. Er is tussen het sporten door wel ruimte voor een kort praatje en een grapje, maar Olga zorgt er wel voor dat we bezig blijven. We werken ons flink in het zweet!'

'In de ochtend zijn wij altijd vroeg bij het wijkcentrum omdat we onze kinderen naar school hebben gebracht. We pakken dan samen al wat materialen en maken ruimte door de tafels en stoelen te verplaatsen. Iedereen helpt elkaar. Om 9 uur beginnen we. De ene dag werken we veel aan conditie met een interval training en de andere dag doen we een bootcamp.' De oefeningen variëren dan ook tussen squats, buikspieroefeningen en bijvoorbeeld touwtje springen of jumping Jacks. Zo zit er volgens de vrouwen veel afwisseling in.

Het toetje

‘Vaak beginnen we met een dans warming-up en met rekken en strekken. Vervolgens gaan we beginnen en doen we allerlei verschillende oefeningen met gewichtjes, elastieken, een ladder of andere materialen. Dit gebeurt meestal in een parcours met doorwisselen.’

Je hebt iedere keer even pauze en doorwisseltijd en voor de volgende oefening. Behalve bij het toetje: de laatste ronde waarbij je alle onderdelen in 1 keer achter elkaar moet doen zonder wisseltijd.'

‘Als de muziek begint dan is dat het teken dat we moeten beginnen. Als het stopt dan zit de oefening erop. Zonder muziek gebeurt er niks! Olga heeft allemaal verschillende muziek: van Latin tot Arabische muziek. Als we aan het opruimen zijn vragen we soms wat Marokkaanse muziek.’

Doe een keer mee met Olga & de vrouwen van Bokkefort!*

'Iedereen is welkom' zegt Samira. En dat is te zien in de deelnemers: Marokkaans, Irakees, Tunesisch en nog veel meer verschillende groepen zijn allemaal vertegenwoordigd. Samira, Rkia, Souad en Hasana en alle andere deelnemers hebben het erg naar hun zin bij Bokkefort en hopen nog lang te genieten van de gezellige sportactiviteiten met Olga.

De activiteiten bieden een toegankelijke manier om te beginnen met sporten. Verder kan het een mooi opstapje naar de sportschool zijn, voor wie er nóg meer mee wil doen.

Ook tijdens de Ramadan gaat het sportieve uurtje door, maar dan met een aangepast (ingekort) programma. Als je wil komen en je hebt energie dan ben je van harte welkom!

*aanmelden mag, maar is niet verplicht (olga.kartodimedjo@swsdh.nl)