12 Apr

Laakkwartier O14 rond als eerste ‘Leven als een ADO-prof af’

Bij HVV Laakkwartier is Marc Bos-Rongen sinds 2013 als senior sportcoördinator voetbal actief. In zijn rol leidt hij het kader op en begeleidt hij hen bij trainingen of andere voetbaltechnische zaken. Tevens brengt Marc projecten aan en is belast met de inhoud van de trainingen. Zo ontving Marc de trainers van ADO Den Haag in de Maatschappij. Zij waren bij Laakkwartier te gast voor het maatschappelijke project ‘Leven als een prof’. Namens ADO Den Haag waren trainers op Laakkwartier actief. Zij brachten het leven van een profvoetballer voor de junioren spelenderwijs in kaart. Het betaald voetbal heeft nogal eens de beeldvorming van veel geld verdienen en in mooie auto’s rijden. Uiteraard strookt dit niet met de waarheid. Maar het is volgens de ADO Den Haag trainers juist zo belangrijk om gezond te leven, realistische doelen te stellen en elkaar te accepteren zoals je bent. Marc gaat dieper in op het project ‘Leven als een ADO-prof’.

Wat vind je van dit project?
“Dit is een aansprekend project vanuit een Betaald Voetbal Organisatie om ook je maatschappelijke kant te laten zien. Hierdoor gaan de partners van ADO Den Haag, zoals HVV Laakkwartier, mee in de slipstream van een BVO. De jeugd leert hierdoor wat er nodig is om eventueel deel uit te maken van een BVO en wellicht profvoetballer te worden”.

“Er worden diverse thema’s aangesneden die binnen de samenleving leven. Het is zodoende prettig om als jeugdspeler een spiegel voor gehouden te krijgen van een BVO-trainer waar zo’n speler toch enigszins tegen opkijkt”.

De aanleiding bij HVV Laakkwartier voor zo’n project is dat er bij jongens onder 14, 15 en 16 sprake is van relatief veel uitval.

“Om dit onderzoeken hebben we bij Laakkwartier twee stagiaires die kijken naar de beweegredenen om lid te worden van een club en wat de motivatie is om te stoppen. Hiervan kunnen we als vereniging ook weer van leren. Wellicht moeten we als club dichterbij de jeugd gaan staan.”  

Er komt binnenkort een nieuw project aan?
“Klopt, dit project draagt de naam  ‘Met andere ogen’ een project ondersteunt met Virtual Reality. Hierbij kijken we naar aspecten zoals discriminatie, diversiteit en inclusiviteit. We willen dan antwoord geven op vragen als ‘Wie ben jij?’ en ‘Waar sta je in het leven?’. Lid van Laakkwartier zijn is meer dan alleen voetbal. Sterker nog, het is belangrijk om verder te kijken dan voetbal alleen.”

Wat vind jij mooi aan dit soort projecten?
“Ik zie een sprankeling in de ogen van de kinderen. Daar doe ik het voor. Het werken met mensen spreekt me sowieso enorm aan. Het geeft voldoening om te ervaren dat jongeren zich verder weten te ontwikkelen.”