Meidensport en vrouwelijke rolmodellen in de wijk

De deelname van meiden aan sportactiviteiten in de buurt is aanzienlijk lager dan die van jongens. Er wordt op de playgrounds daarom extra ingezet op een sportaanbod voor en door meiden. Om kansengelijkheid te vergroten, zijn lokale rolmodellen essentieel. Onze vrouwelijke buurtsportcoaches en sportleiders van Streetsport organiseren een specifiek aanbod voor meiden.

In onderstaande video van de Krajicek Foundation word je meegenomen in het leven van Kayanat. Kayanat is opgegroeid in de Schilderswijk en via haar opleiding sport & bewegen én een scholarship van de Krajicek Foundation bij Streetsport terechtgekomen als sportleider. Nu is ze wekelijks in Loosduinen actief bij playgrounds Bokkefort en Hondius, volgens Kaya 'twee toffe playgrounds waar veel gebeurt'. Maar haar roots liggen in stadsdeel Centrum, want vroeger was Kayanat altijd al aan het voetballen bij Cruyff Court Schilderswijk.

Vaak is ze alsnog bij playgrounds in Centrum te vinden, bijvoorbeeld bij evenementen. Wáár ze ook staat, ze heeft altijd aandacht voor alle doelgroepen. In haar week heeft ze nu zelfs 3 vaste tijden waarop ze met alleen meiden aan het sporten en bewegen is. En ook de meiden willen vaak gewoon lekker voetballen!

"De meiden laten zien dat ze meer kunnen dan sommige jongens denken." - Sportleider Malika

Een andere vrouwelijke sportleider die sterk verbonden is met stadsdeel Centrum is Malika. Sportleider Malika staat op playgrounds Oranjeplein, Deltaplantsoen, Vermeerpark en Joubertplantsoen. Bij al deze playgrounds ziet Malika regelmatig meiden langskomen, vooral bij Deltaplantsoen. Zelf hangt Malika altijd de roze Streetsport vlag uit als ze op de playgrounds staat zodat de meiden weten dat ze er is. "Meiden willen vooral met meiden sporten en jongens met jongens, maar soms is er niet genoeg ruimte om het apart te doen. Dan geef ik ze de optie: we doen het samen of niet. Nu zie ik dat de meiden zich heel goed ontwikkelen en steeds beter worden in de sporten die ze doen zoals voetbal of basketbal. Ook dagen ze de jongens uit, ze laten zien dat ze meer kunnen dan sommige jongens denken." - vertelt Malika.

Wij zijn trots op Malika, Kayanat en alle andere vrouwelijke sportleiders die zich wekelijks inzetten op de playgrounds om meer kinderen, waaronder veel meiden, te laten sporten en bewegen!

Ben jij een meisje in stadsdeel Centrum of ergens anders in Den Haag? Speciaal voor jou organiseren sportleiders zoals Kayanat en Malika super leuke activiteiten op de playgrounds! Je kunt gewoon langskomen en meedoen. Bekijk de Streetsport roosters zodat je weet wanneer we er zijn.

En als laatste: laat Kayanat je even meenemen in haar verhaal, het is zeker de moeite waard!