26 Jan

Naschools sportaanbod sportcoördinatoren

Sporten in deze tijd is en blijft belangrijk voor de jeugd. Vooral de verenigingen die in het winterseizoen binnen sporten, staan voor het dilemma wél of niet te trainen met de jeugd. Onze sportcoördinatoren hebben de opdracht alle verenigingen te helpen bij het opzetten en organiseren van activiteiten voor de eigen jeugd mede als de jeugd uit de wijk. Wij zijn blij om de volgende voorbeelden van onze sportcoördinatoren handbal, voetbal en korfbal met jullie te delen.

Handbalvereniging Hercules
Op de buitenvelden van handbalvereniging Hercules zijn daar de jeugdspelers weer welkom op woensdagmiddag voor een gezamenlijke handbaltraining o.l.v. de sportcoördinatoren Esmee, Alexander en Wesley. Naast activiteiten voor de jeugd van Hercules hebben onze sportcoördinatoren handbal een mooi alternatief gevonden voor de reguliere sportmatch. De sportmatch is één van de taken van de sportcoördinator. Gedurende een periode van 10 weken verzorgt de sportcoördinator een reeks trainingen in zijn of haar sport. Omdat de scholen gesloten zijn is dit helaas niet meer mogelijk en krijgen de leerlingen op afstand en thuis les. Het bewegingsonderwijs zit er helaas niet meer in. Af en toe wordt er op afstand een sportles georganiseerd, maar daar blijft het in veel gevallen bij. Als uitprobeersel vroegen onze sportcoördinatoren handbal een klas van basisschool de Vlieger uit Ypenburg langs te komen op de buiten accommodatie van Hercules. Niet voor een reguliere sportmatch tijdens schooltijd, maar voor een actieve handbaltraining. Dit bleek een succes! Op de korte termijn volgen er meer van dit soort nieuwe matches.

HKV Achilles
Ook onze sportcoördinatoren korfbal Tymen en André zijn op HKV Achilles aan de slag gegaan met buitenactiviteiten in de vorm van ASM-trainingen. Na twee online inspiratie avonden voor de korfbaltrainers gericht op ASM, vond op zaterdag 23 januari een inspiratieavond plaats op het veld van HKV Achilles. André en Tymen waren allebei aanwezig, zodat op de avond zelf de kinderen alle aandacht kregen. Waarom nu aan de slag met ASM? De vereniging is er klaar voor, de trainers zijn van goed niveau en juist nu inspireert deze 'nieuwe informatie'. Daarnaast zie je de trainers opbloeien doordat de oefeningen goed aanslaan bij de kinderen. De komende periode gaan de trainers uit de E en F teams hier gericht mee aan de slag. Onder andere door meer focus te leggen op het verbeteren van een aantal specifieke grondvormen van bewegen. André en Tymen geven als tip mee om de ASM-oefeningen die goed aanslaan bij de jeugd door de trainers te laten filmen en onderling met elkaar te delen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is aangepast-2-1024x660.jpeg

Voetbalvereniging SVH
Voor veel kinderen en ouders is het een flinke opgave om dag in dag uit thuis bezig te zijn met school en werk. Dan is het best fijn als je even iets anders kunt doen. Lekker je energie kwijt door buiten te spelen en te sporten. Liefst met vriendjes en vriendinnetjes. Voetbalvereniging SVH is één van de verenigingen die hier in samenwerking met onze sportcoördinator voetbal Jorge Ferreira meteen op in speelde.

“Al snel was binnen de jeugdcommissie en het bestuur van SVH het idee geboren om te kijken wat we konden doen om de kinderen in deze periode van schoolsluiting iets te bieden. Dat leidde tot overleg met onze sportcoördinator Jorge Ferreira en een concreet plan. Vervolgens hebben we de informatie in een digitale flyer omgezet en deze verspreidt via social media en op de scholen in de wijk” verteld Martijn van de Weerd, jeugdvoorzitter van SVH.

Het resultaat is dat er sinds 11 januari gedurende 4 dagen per week kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar bij SVH deelnemen aan diverse sport- en spelactiviteiten. Onder deskundige begeleiding van de sportcoördinatoren van WSDH zijn ze volop bezig met o.a. voetbal, slagbal, breakdance en boogschieten. Hiermee wil SVH aangeven dat ze er als vereniging zijn voor iedereen in de wijk. Zo lang als de scholen dicht zijn wordt het programma voortgezet. En wie weet is dit een opzet voor de toekomst die nieuwe mogelijkheden biedt voor de jeugd in de wijk en de vereniging als sportaanbieder!

De reacties van de ouders zijn zeer positief
"Wat een leuk initiatief van SVH om in deze bizarre tijd iets leuks voor de kinderen te organiseren. Leuke manier om je vriendjes toch nog te zien. Programma is divers en de begeleiding is top."

"Superleuk initiatief. Mijn zoontje is vaak al om 13.00 uur klaar met zijn schoolwerk, dus dit is een uitkomst! Hij spreekt daar af met zijn vriendjes of maakt nieuwe vriendjes. De begeleiders zijn heel aardig en behulpzaam, top!"

"Voor de kinderen is de Coronatijd zwaar. Voetbalvereniging SVH zorgt voor wat positiviteit voor de kinderen. Elke middag tussen 15-17 uur wordt er gesport. Niet alleen kinderen van SVH maar ook van uit de wijk kunnen gratis en zonder aanmelden komen sporten."

Mocht je vereniging hulp nodig hebben bij het opzetten van buitenactiviteiten voor de jeugd, neem dan contact op met de desbetreffende sportcoördinator bij uw vereniging. Nog geen sportcoördinator op uw vereniging? Lees hier hoe u hier een aanvraag voor kan doen!