21 Dec

Op de club van Edwin aka ‘Edje’, sportcoördinator Rugby

Deze keer bezoeken we De Haagsche Rugby Club (HRC). Dit is de grootste rugbyvereniging van Nederland waar het eerste team en de jeugd meedraaien in de top van het Nederlandse rugby. Het woord is aan Edwin; hij ondersteunt de vereniging al ruim 10 jaar vanuit WSDH.

"Het respect voor elkaar in de sport is erg groot en noodzakelijk. Juist omdat het zo’n fysieke sport is", aldus Edwin.

De passie voor deze sport is ontstaan in de jeugdperiode van Edwin. Zijn broers speelden toen al rugby. Tijdens zijn eerste wedstrijd had Edwin direct een try gescoord. Deze ervaring was bepalend voor de rest van zijn sportpassie. De stoere trip door Frankrijk en Spanje met zijn wedstrijdteam, zijn trainers en teammanager maakte zijn sportervaringen nog mooier. Het was de eerste keer dat hij 2 weken weg was van huis. Dus zonder zijn ouders. Een heuse belevenis voor die leeftijd.

"De jeugd op HRC is zo leuk, dat gun ik elk kind ", vertelt Edwin stralend.

Edwin kijkt met plezier terug op zijn eigen rugbytijd. En hij heeft zich in de afgelopen jaren verder ontwikkeld als coach/trainer. De resultaten liegen er niet om. Met zijn U16 team is hij bijvoorbeeld meerdere malen Nederlands kampioen geworden. Maar ook met de U12 en de senioren HRC 2 (talenten team) heeft hij genoeg successen behaald.

Door de jongens die Edwin heeft getraind, wordt hij ‘Edje ‘ genoemd. Hij draagt deze koosnaam met plezier, want hij ervaart het als een uiting van waardering . Deze jongens hebben namelijk behoorlijk veel bereikt in hun rugbycarrière. En Edwin is blij en trots dat hij daaraan een bijdrage heeft mogen leveren.

"Ik heb dat zeker niet allemaal alleen gedaan hoor", vertelt Edwin bescheiden.

Vanuit zijn WSDH -positie heeft Edwin het grootste succes geboekt op het WSDH-thema Kader. Meer dan 10 jaar geleden had de Haagse rugbyclub een groot gebrek aan trainers. Door een effectief en een efficiënte interventie heeft HRC inmiddels 115 trainers rondlopen bij diverse groepen in de jeugd. Hieronder vallen óók ouders die geen rugby ervaring hebben. 

Wist je overigens dat......

  • Rugby de enige sport ter wereld is waar je alleen achterwaarts mag overspelen;
  • Zuid-Afrika; dé Rugby wereldkampioen is;
  • De sport is ontstaan in het Engelse stadje Rugby; en
  • Een try de belangrijkste manier is om in rugby punten te behalen. De try wordt gemaakt door de bal gecontroleerd en in één beweging neer te drukken in het gebied achter de palen van de tegenstander.