12 Apr

Samenwerking WSDH en GGD Haaglanden

Bij een gezonde leefstijl hoort naast voldoende beweging ook gezonde voeding en voldoende slaap. Wij werken samen met GGD Haaglanden die met het programma Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) zich richt op het voorkomen van overgewicht bij alle kinderen en jongeren. Als onderdeel van deze samenwerking hebben een aantal van onze collega's workshops bij de GGD Haaglanden gevolgd over een gezonde leefstijl en gezonde voeding. Dit zorgt ervoor dat zij binnen hun rol als sportprofessional ook aandacht kunnen geven aan deze onderwerpen. Niels de Lugt, senior sportcoördinator honkbal is één van deze collega's en vertelt hieronder zijn verhaal over een gezonde leefstijl en zijn rol hierin binnen zijn werk.

Wie ben je?
Ik ben Niels de Lugt, 44 jaar en senior sportcoördinator bij Stichting Werkgever Sportclubs Den Haag (WSDH).

Hoe tevreden ben je met je eigen leefstijl?
Eigenlijk ben ik heel tevreden, ik sport veel en kook heel divers. Daarbij komt dat ik nooit frisdrank en andere gesuikerde dranken in huis heb. Het is vooral water en thee wat de klok slaat.

Wat zou er beter kunnen?
Minder vaak de auto moeten pakken voor een boodschap. Als ik dan bijvoorbeeld de fiets zou pakken, dan beweeg je met recht functioneel.

Wat is jouw gezonde gewoonte?
Zoals gezegd sport ik veel. Wekelijks probeer ik zo'n 100 km te trappen op mijn racefiets en daarbij vaak nog een lange wandeling van een kilometer of 15. Ook eet ik heel gevarieerd en staat er tenminste vijf keer in de week groente op tafel.

Wat is jouw guilty pleasure?
Kaas, dat zou wel wat minder mogen.

Hoe besteed jij op je werk aandacht aan een gezonde leefstijl?
Wij werken veel met kinderen in de sport. Automatisch vervul je dan een rolmodel. Daarom geef ik altijd het goede voorbeeld. Dit gaat eigenlijk vanzelf omdat ik van huis uit gezond eet en drink.

Hoe zorg jij dat dit onder de aandacht komt?
Tijdens de sportlessen die ik verzorg, vraag ik de kinderen bijvoorbeeld wat zij al weten over gezond eten en drinken. Dan krijg je hele leuke gesprekken en kom je erachter dat zij vaak veel over dit onderwerp weten. Het is helaas zo dat thuissituaties niet altijd even gunstig zijn om een gezonde leefstijl structureel te maken. Tip: Realiseer je altijd dat wanneer je met kinderen werkt je als rolmodel wordt gezien. Hierdoor heb je veel invloed op je omgeving. Doe er je voordeel mee om kinderen op een positieve manier te beïnvloeden!

Bron: Nieuwsbrief Haagse Aanpak Gezond Gewicht voor professionals 'Samen maken we gezond normaal' april 2021.