10 Apr

Streetsport op wielen: aangepast sporten bij Cruyff Court Morgenstond

Niet iedereen kan sporten op reguliere wijze. Soms is er een aanpassing in de omgeving nodig, zodat iedereen mee kan doen. Dat gebeurde afgelopen woensdag bij Cruyff Court Morgenstond. Studenten Maaike en Jurriaan van de Haagse Hogeschool organiseerden samen met WSDH Streetsport op wielen: een evenement voor aangepast sporten waar iedereen aan mee kan doen.

Rolstoelbasketbal

Op Cruyff Court Morgenstond was woensdag 3 april veel te beleven. De kinderen uit de buurt maakten op deze dag kennis met verschillende vormen van aangepast sporten, zoals: rolstoelbasketbal, zitvolleybal en rolstoelvaardigheden. Op het pleintje ervoeren de kinderen hoe het is om in een rolstoel te zitten. Zij leerden verschillende vaardigheden, waaronder: remmen, draaien en slalommen. Deze vaardigheden kwamen goed van pas bij rolstoelbasketbal, wat de kinderen in de gymzaal naast het plein konden doen. Hier gaf een ervaren rolstoelbasketballer een clinic. Basketballen in een rolstoel bleek nog knap lastig te zijn: dribbelen en gooien terwijl een rolstoel voortgeduwd moet worden vereist een hoog niveau van multitasken. Nadat de kinderen de basisvaardigheden onder de knie hadden kregen, was het tijd voor een wedstrijdje. Enige vereiste: de basketbal moest eerst door alle spelers zijn aangeraakt voordat de bal in de basket geworpen mocht worden. Dit om iedereen bij het spel te betrekken en te oefenen met overgooien in een rolstoel.

Zitvolleybal

In de zaal daarnaast waren de kinderen aan het zitvolleyballen. Het net hing wat lager dan normaal en de spelers mochten alleen op zo een manier bewegen dat het zitvlak of een deel van de romp contact heeft met de vloer. Dit maakte het lastig om een antwoord te geven op een perfecte smash, maar na wat oefenen ontstonden er goede rally's. Naast de aanval en het blok, zijn vooral de lage verdediging, de dynamiek en de hoge snelheid spectaculair bij zitvolleybal. De sport wordt al geruime tijd beoefend in Nederland en is sinds 1980 een officiële sport bij de Paralympics. Lees op de website van Nevobo meer over zitvolleybal.

Streetsport op wielen: sporten voor iedereen

Naast de kinderen die al regelmatig op de playground te vinden zijn, kwamen er ook wat leerlingen van De Piramide meesporten. Dit is een school voor kinderen die langdurig ziek zijn of een beperking hebben. De twee sportkunde studenten van de Haagse Hogeschool hebben het Streetsport op Wielen evenement in het bijzonder voor deze doelgroep georganiseerd. Het is belangrijk dat iedereen kan sporten. Soms zijn hier wat aanpassingen voor nodig, zoals een sportrolstoel, een aangepast veldje of een lager volleybalnet. Deze kleine aanpassingen kunnen al resulteren in een middag vol sport en spelplezier. Dat was ook precies de insteek van het evenement: deelnemers met en zonder beperking laten deelnemen aan verschillende sport- en beweegactiviteiten met als doel het creëren van een divers sportaanbod en bewustwording bij de deelnemers zonder fysieke beperking.

Streetsport op wielen in beeld