16 Aug

Uitdagende skateboard tricks met veilige landingen: de onverwachte fusie van skateboarden en judo

De combinatie waarvan je niet wist dat je het nodig had: skateboarden en judo! Sportcoördinatoren Jan-Willem en Melizano voegen 'hun' sporten samen bij Skatepark Sweatshop en creëren een gevarieerd zomerprogramma. Hoe dit is ontstaan en wat het effect hiervan is lees je in deze blog!

Het idee ontstond tijdens een scholing van één van de WSDH expertteams. Het team sportcoördinatoren stond met z'n allen op een skateboard toen Melizano, sportcoördinator Judo, zich afvroeg in hoeverre er iets met valbreken gedaan werd. Jan-Willem, sportcoördinator skaten, werd direct enthousiast van het idee om de twee sporten te combineren en het idee werd omgezet in actie! De fusie van skateboarden en judo werd geboren...

In juli werden er judo matten meegenomen naar Skatepark Sweatshop in stadsdeel Laak en al snel bleek het verfrissende concept een match made in heaven. Melizano keert nu al weken op rij terug om judo lessen aan te bieden voor de kinderen uit de buurt van het skatepark. Dit leert de kinderen een belangrijke vaardigheid voor het skateboarden: veilig vallen. Daarnaast trekt dit ook nog eens nieuwe kinderen naar het skatepark, waardoor een gloednieuwe doelgroep kennismaakt met de skatesport. En als het aan Jan-Willem ligt is dat precies het doel van dit programma én van zijn werk als sportcoördinator: skateboarden zo populair mogelijk maken!

Skateboarden als warming-up

"De meeste kinderen die hier komen willen steppen. Dat is begrijpelijk, want dan kunnen ze direct snel van de helling. Daarom probeer ik skateboarden zo laagdrempelig mogelijk te maken", vertelt Jan-Willem. "Zo beginnen we de dag met een warming-up altijd op een skateboard. Dit wordt gevolgd door een sportles van één van mijn collega's. Naar mate de dag vordert, geven we de kinderen steeds meer vrijheid om te doen waar zij zin in hebben. Dit kan steppen of skateboarden zijn, maar bijvoorbeeld ook buiten spelen op het springkussen of met graffiti. Het is mooi om te zien dat er dan kinderen zijn die uit zichzelf kiezen voor het skateboard"

"We houden ook rekening met niveaus. De kinderen die al gevorderd zijn op een skateboard, dragen een ander kleur bandje om hun pols dan de kinderen die pas net komen kijken. Dit helpt bij het vormen van groepjes en het geven van individuele aandacht."

Niet alleen Melizano tref je bij Skatepark Sweatshop, ook collega sportcoördinatoren Julie & Olga zijn hier al geweest om hun 'eigen' sport aan te bieden. Julie om te basketballen met de kinderen en Olga om ze te leren breakdancen! Dankzij deze combinaties maken steeds nieuwe kinderen kennis met skateboarden. Wil jij ook meedoen? Kom eens naar de activiteiten van Streetsport!

De fusie van skateboarden en judo in beeld

Bekijk meer foto's via Instagram