17 Mei

WSDH is weer een paar ASM-instructeurs rijker!

Het Athletic Skills Model (ASM) is een beweegconcept met als doel om de wereld fitter en gezonder te maken. Door de jaren heen zijn verschillende sportprofessionals van WSDH al opgeleid tot 'ASM-instructeur'. In deze blog lees je meer over het Athletic Skills Model, de inhoud van de cursus en de ervaringen van sportcoördinatoren Cuba, Terry en Theo.

Het Athletic Skills Model richt zich op alle bewegers, van elk niveau: "Talentontwikkeling geldt voor iedere beweger. Een vroegtijdige eenzijdige belasting of specialisatie zorgt voor een grotere kans op blessures, overbelasting en uitval. Voor een gezonde en kwalitatieve ontwikkeling is het goed om zo veel mogelijk verschillende basisvaardigheden binnen sporten, spelvormen, oefenvormen en activiteiten te doen. Dit zorgt voor betere prestatiesminder blessuresmeer creativiteit en meer plezier in sport en bewegen" - athleticskillsmodel.nl.

Om hier structuur aan te geven, heeft het ASM de Schijf van 10 geïntroduceerd: een universeel toepasbaar én wetenschappelijk onderbouwd model met daarin 10 grondvormen van bewegen. Alle grondvormen zijn belangrijk voor een optimale motorische ontwikkeling. Niet alleen in de sport, ook in het bewegingsonderwijs en in de gezondheidszorg.

Schijf van 10 van het Athletic Skills Model met de 10 grondvormen van bewegen

Onze sportcoördinatoren over het Athletic Skills Model

"Het Athletic Skills Model geeft een heel nieuw perspectief op (veelzijdig) bewegen en het leert je eindeloos variëren in hoe je trainingsstof kunt aanbieden." - Cuba van Ruiten, sportcoördinator

Sportcoördinatoren Terry, Theo & Cuba hebben in april en mei de cursus gevolgd. Zij mogen zichzelf nu ASM-instructeur noemen. Er is veel overlap tussen de inhoud van de ASM cursus en het werk van onze sportcoördinatoren. Niet alleen organiseren zij zelf sportactiviteiten, ook begeleiden zij trainers van Haagse sportverenigingen. De kennis die zij hebben opgedaan, kunnen zij dus inzetten in hun dagelijkse werkzaamheden.

Terry van Velthooven, sportcoördinator atletiek, vond de ASM cursus een echte eye opener: "Je gaat het pas zien als je het door hebt", zegt ze. Naast Terry met de bekende Cruijffiaanse uitspraak, weet Theo nog te vertellen waarvoor én voor wie deze cursus nuttig kan zijn:

“De ASM cursus is een geweldige aanvulling op de kennis van trainers die sport-specifiek zijn opgeleid. Met name bij het werken met jonge kinderen, zoals bij onze naschoolse sportactiviteiten, is breed motorisch ontwikkelen en het aanbieden van gevarieerde stof een meerwaarde” - Theo Ducaneaux, sportcoördinator voetbal