In de vierde editie van Den Haag aan de Bal spreken wij met voorzitter Marcel de Kler van HV & CV Quick. Marcel vertelt ons meer over de rijke historie van de vereniging, het creëren van een positieve sportcultuur en de Haagse Norm.
Na tien jaar als secretaris te hebben gefungeerd, is Marcel de Kler sinds dit seizoen voorzitter van Quick. De vereniging zit in zijn hart; al sinds zijn vijfde is hij lid van de club. Momenteel voetbalt Marcel niet, maar hij is nog altijd actief als clubscheidsrechter bij een van de oudste voetbalverenigingen van Den Haag. Quick is in 1896 opgericht en is uitgegroeid tot een voetbalvereniging met maar liefst 1650 leden. Op het prachtige sportcomplex wordt naast voetbal ook cricket gespeeld. Marcel: “Ik zou Quick omschrijven als een vereniging die vele tradities kent. We hebben een ballotagecommissie, lunches en diners voor de niet-spelende leden en jeu-de-boules-toernooien.” In een tijd waarin veel verenigingen met een teruglopend ledental kampen, weet Quick haar leden aan zich te binden. “Dat heeft te maken met het gevoel van erbij horen”, legt Marcel uit. “We hebben mensen die al meer dan zestig jaar lid zijn; zij hebben een sterke vriendschapsband opgebouwd. Dat maakt onze vereniging bijzonder, maar tegelijkertijd is dat iets waarvoor we hard moeten blijven werken. We moeten ook de niet-spelende leden iets kunnen bieden, zodat zij op hun oude dag naar de vereniging blijven komen.”
“Zo’n tien jaar geleden zijn we aangesloten geweest bij de eerste versie van de Haagse Norm. Dat is helaas doodgebloed, maar met de pilot die we nu draaien wordt er gelukkig weer nieuw leven in geblazen. Dit keer wordt de Haagse Norm meer georganiseerd vanuit de clubs zelf. Ik vind het belangrijk dat wij als vereniging meedoen. De Haagse voetbalcultuur maak je immers met elkaar. Middels dit platform komen we meer met andere verenigingen in contact”, vertelt Marcel.
Quick heeft al die tijd niet stilgezeten. Ook los van de Haagse Norm doet de vereniging veel op het gebied van een positieve sportcultuur. Het motto van Quick is dan ook: “Een goede sportopleiding in een goed nest” en alle leden wordt dit ook duidelijk uitgelegd. Marcel: “We hebben bepaalde normen en waarden die we actief uitdragen. Ook heeft elk nieuw lid een kennismakingsgesprek. Richting de ouders proberen wij de kracht van positieve aanmoediging te benadrukken.” Daarnaast probeert Quick de verbinding op te zoeken met andere verenigingen. “We kunnen veel van elkaar leren. Van andere verenigingen krijgen we weleens de vraag hoe we bepaalde zaken aanpakken, en wij proberen hen dan ook te helpen. Het is voor ons immers belangrijk dat we gezonde verenigingen om ons heen hebben, want voetballen doe je niet alleen. Iedereen heeft belang bij een leuke competitie”, aldus Marcel.
Quick is een van de elf verenigingen die bij de pilot van de Haagse Norm is aangesloten. “Het verloopt goed, op een natuurlijke manier. Bij deze tweede versie hebben de verenigingen het meer in eigen hand en hebben WSDH en de gemeente een faciliterende rol. Hierdoor worden wij als vereniging zelf aan het denken gezet. De groep bestuurders die deelneemt aan de pilot groeit steeds meer naar elkaar toe. Hierdoor ontstaat er meer begrip voor de andere verenigingen”, vertelt Marcel.
Begrip is een van de kernwaarden van de Haagse Norm. Marcel: “Ik zie begrip als het beter leren kennen van verenigingen en daarmee ook de uitdagingen waar andere clubs mee te maken hebben. Maar we krijgen zelf ook een spiegel voorgehouden en stuiten daarop ook op verbeterpunten voor onze eigen vereniging. Met meer wederzijds begrip kan je vervolgens ook wederzijdse vooroordelen bespreken en kijken hoe je de negatieve vooroordelen kunt wegnemen bij elkaar.”
“Verbinding is misschien nog wel de belangrijkste kernwaarde. Vanuit verbinding ontstaat de hierboven benoemde kernwaarde begrip. Door de Haagse Norm ontstaan er korte lijntjes. We kunnen elkaar gemakkelijker aanspreken. Maar we focussen ons niet alleen op de incidenten die ontstaan in het voetbal; ook creëren we met de Haagse Norm een platform waar we tips en trucs met elkaar kunnen uitwisselen.”
“Door de spiegel die we voorgehouden krijgen en de tips die uitgedeeld worden, ontwikkelen wij ons als vereniging. Hierdoor is het gemakkelijker om te kijken waar we nu staan en wat er nog beter kan. Maar juist ook het helpen ontwikkelen van andere verenigingen is hierbij belangrijk. Wat voor de ene vereniging nieuw of een probleem is, weet de andere vereniging al hoe je hiermee om kunt gaan. Daarin kan je ook van elkaar leren.”
“Op het gebied van sociale veiligheid werkten we al met diverse protocollen. Incidenten worden gemeld bij commissies en we gaan hierbij altijd ook in gesprek met de andere vereniging. Hierbij proberen we geen vingers te wijzen, maar open vragen te stellen, zodat de andere kant van het verhaal ook aan het licht komt. Daarnaast zijn we momenteel bezig met bewustwordingscampagnes. We nemen filmpjes op om de ouders te laten zien op welke manier hun (negatieve) gedrag van invloed is op hun kinderen. Er is nu ook de nieuwe serie ‘Voetbalouders’ op tv. Deze serie is natuurlijk een satire en komt niet geheel overeen met wat wij zien. Hopelijk zorgt de media-aandacht en onze campagne wel voor meer bewustwording bij ouders”, laat Marcel weten.
Marcel: “Ik hoop dat na de pilot ook andere verenigingen willen durven meedoen. Ik zeg bewust ‘durven’, omdat het best wat van een vereniging vraagt. Je moet eerlijke gesprekken met elkaar willen voeren en je als vereniging open en kwetsbaar opstellen. We moeten elkaar opzoeken en verbinding maken. Geen polariserend wijzend vingertje. Uiteindelijk hebben we als voetbalverenigingen elkaar allemaal nodig om er een leuke competitie van te maken. Wat ik de nieuwe clubs die zich straks gaan aansluiten bij de Haagse Norm zou willen meegeven, is dat zij de tijd moeten nemen om zichzelf hierin te ontwikkelen. Dit platform is geen wondermiddel waarmee alles in één keer goed is. Als vereniging doorloop je een traject en helpen wij elkaar om sterker te worden”, sluit Marcel af.