In gesprek met Emanuel Emegha

'Mijn liefde voor voetbal was er altijd al, maar op de pleintjes kreeg ik de kans om gezien te worden'

Van een straatvoetballer in de Schilderswijk naar professionele voetballer bij Sparta. Het succesverhaal van de 18-jarige Emanuel Emegha die via Streetsport van WSDH in het betaalde voetbal rolde. Een jongensdroom.

Tekst: Anja Grootveld, maart 2021

Emanuel, nu achttien jaar, weet het nog goed. De docenten op de Koningin Beatrixschool, zijn basisschool, moedigden de kinderen altijd aan om na schooltijd te gaan spelen op het naastgelegen speelplein. "Daar was ik dus standaard te vinden, gelijk na schooltijd, samen met mijn broer en vrienden, totdat het pleintje sloot. In de zomer was dat om zeven uur 's avonds. Thuis werd dan later gegeten zodat we tot de laatste minuut konden spelen op het plein. Het liefst voetballen. Maar als ik niet mocht meedoen met de oudere jongens, gingen we basketballen."

Van Streetsport naar prof voetbal

De skills van Emanuel en zijn broer bleven niet onopgemerkt. Op playground Vermeerpark werden de voetbaltalenten gespot door Cilio Mitchell, senior buurtsportcoach bij Streetsport van WSDH. Emanuel: 'Bij Cilio is alles begonnen. Hij vroeg ons of hij onze moeder mocht spreken. Vol passie en enthousiasme vertelde hij haar dat haar zoons veel talent hadden en met een jaar volop training en aandacht naar het professionele voetbal zouden kunnen doorstromen.' En zo gebeurde het ook. Emanuel en zijn broer werden lid van KRSV Vredenburch. Cilio werd hun trainer.

Danone Nation Cup

Sindsdien heeft het voetbal een grote vlucht genomen. Emanuel en zijn broer zijn nu onder contract bij Sparta. Een druk bestaan met alleen heel soms tijd de vertrouwde playgrounds te bezoeken. Zijn herinneringen aan het straatvoetbal in Den Haag zijn positief. 'Ik weet nog dat we meededen aan de Danone Nation Cup. Jonge straatvoetbalteams konden via de straatvoetbalcompetitie een plek winnen voor de finale in Marokko. Ons team won de voorrondes en de Nederlandse finale in het Spartastadion, dus we mochten naar Marokko. Helaas wonnen we daar de wedstrijd niet.'

Al met al veel mooie herinneringen. Van straatvoetbal in Den Haag, gezien worden door de buurtsportcoach naar een professioneel contract bij Sparta. Zo kan het gaan met een Haagse jongen die voetbalt bij Streetsport op een playground in de buurt.