In gesprek met Naoufal Bannis

Van straatvoetballertje tot Feyenoord-prof

Hij is geboren en getogen in de Haagse Molenwijk en klom van straatvoetballertje op tot talentvolle speler onder contract bij Feyenoord. 'Mijn mentaliteit in het veld heb ik te danken aan het voetballen op de pleintjes in Den Haag', aldus de negentienjarige aanvaller Naoufal Bannis.

Tekst: Anja Grootveld, mei 2021

Voetballen was van jongs af aan zijn passie en als jongen van acht, negen jaar voetbalde hij met vrienden en kinderen uit de wijk op het Ketelveld. Toernooitjes onderling, en later ook de stedelijke toernooien. Vanaf zijn tiende jaar oefende hij, onder begeleiding van de buurtsportcoaches van Streetsport, twee keer per week zijn techniek. 'Wat mij vooral is bijgebleven is het vertrouwen dat wij als kinderen kregen van de Streetsport-buurtsportcoaches. We werden niet gezien als lastige kinderen, maar als kinderen die fouten mochten maken en van hun fouten konden leren', aldus Naoufal.

Straatmentaliteit

Wat hem opvalt is dat steeds minder kinderen buiten spelen, ook al vóór de corona-maatregelen. Naoufal vindt dat jammer, want daardoor mis je zo de sociale vaardigheden die je leert door buiten te spelen. Met je vrienden, maar ook met andere kinderen uit de wijk en het contact met de omwonenden. Nog steeds voetbalt Naoufal op het Ketelveld. Af en toe krijgt hij een appje of hij een potje 5 tegen 5 wil doen. 'Ik hoop een rolmodel te kunnen zijn voor kinderen uit Den Haag. Laten zien dat je alles kunt bereiken. Als achtjarige legde ik de lat al hoog voor mezelf. Ik wilde altijd meer, altijd beter. Die mentaliteit op de straat heeft mij gebracht waar ik nu ben. Ik hoop dat de kinderen van nu zien dat dat ook voor hen mogelijk is.

Benieuwd op welke pleintjes Naoufal altijd heeft getraind of welke playground er bij jou in de buurt is? Bekijk het Streetsport aanbod en een overzicht van de playgrounds in Den Haag.