In gesprek met Nikki de Groot – Kangoeroe trainer bij Korfbalvereniging Achilles

'Voordat we het wisten namen 30 nieuwe kinderen deel aan de proeftrainingen bij de Kangoeroe Klup!'

Al 7 jaar geeft Nikki de Groot training bij HKV Achilles. Sinds 2 jaar is ze ook trainer van de 'Kangoeroes'. Wij zijn in gesprek gegaan met Nikki om erachter te komen wat ze doet als Kangoeroe trainer en hoe ze de begeleiding van WSDH ervaren.

De Kangoeroe Klup is een wekelijkse training waarbij de focus ligt op plezier én de breed motorische ontwikkeling van kinderen van 3,5 tot 6 jaar. De kinderen leren bij een Kangoeroe Klup training niet alleen de basisvaardigheden van korfbal, maar zijn ook bezig met de ontwikkeling van hun algehele motoriek door oefeningen met gooien, vangen, balanceren, bewegen op muziek en nog veel meer.  Met een groepje enthousiaste vrijwilligers, waaronder Nikki, gingen ze dit bij HKV Achilles uitvoeren. Al snel merkten ze dat ze redelijk beperkt waren in materialen en kennis om voor zulke jonge kinderen een leuke en goede training neer te zetten. Om ze hierbij te helpen, kregen de vrijwilligers van HKV Achilles trainersbegeleiding. Deze begeleiding werd verzorgd door WSDH.

De begeleiding was speciaal gericht op de inhoud van de trainingen voor de jonge kinderen. De trainers kregen leskaarten waar verschillende spelletjes en oefeningen in stonden die ze konden uitvoeren, vaak hadden deze oefenvormen nog niets met korfbal te maken. 'In de leskaarten stonden dingen waarvan we eerst dachten dat de kinderen daar niet op zaten te wachten, maar ze vonden het allemaal juist ontzettend leuk', zei Nikki. Ze gingen bijvoorbeeld aan de slag met dansen, stoeien of tikkertje. Door deze benadering leren de kinderen op allerlei manieren bewegen.

Daarnaast kregen ze materialen om te gebruiken: van evenwichtsbalken, extra korfbalpalen en korven tot een muziekbox en zelfs dobbelstenen. Hierbij zaten specifiek materialen gericht op het trainen van de fijne én grove motoriek. Dankzij de nieuwe materialen, leskaarten en trainersbegeleiding konden de vrijwilligers nu écht goede trainingen neerzetten. Nu moesten ze nog bekendheid creëren voor de Kangoeroe Klup, of zoals Nikki en de andere vrijwilligers bij HKV Achilles het noemen: de Kangoeroes.

Nieuwe kangoeroes

Om meer bekendheid te creëren voor de Kangoeroe Klup is Tymen Mos, sportcoördinator korfbal bij WSDH, een samenwerking gestart met 7 korfbalverenigingen in Den Haag. Want ook de andere Haagse korfbalverenigingen stonden te springen om nieuwe jeugdleden. Ter promotie van de Kangoeroe Klup zijn er Giga Kangoeroedagen georganiseerd bij de diverse korfbalverenigingen. De Giga Kangoeroedagen zijn speciale dagen waar clinics en andere leuke activiteiten worden georganiseerd voor kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool.

Voor HKV Achilles waren deze Kangoeroedagen van grote waarde, wist Nikki te vertellen: ‘Aan het begin van het seizoen zijn er altijd weinig kinderen. Gedurende het seizoen komen er nieuwe kinderen bij via vriendjes en vriendinnetjes-dagen en via promotie bij basisscholen. Afgelopen seizoen hebben we via de Kangoeroedagen heel veel nieuwe jeugdleden gekregen. Na de Kangoeroedag krijgen ze altijd een medaille met daarbij een uitnodiging voor deelname bij de Kangoeroe Klup. Voordat we het wisten namen 30 nieuwe kinderen deel aan de proeftrainingen bij de Kangoeroe Klup!’

‘De kinderen vinden de parcours die we uitzetten super leuk. Hierbij moeten ze bijvoorbeeld ergens overheen springen of hun evenwicht houden. Zelfs voordat de Kangoeroetraining begonnen is, lopen ze al op het parcours dat klaar staat. Gooien en vangen vonden de kinderen eerst saai, maar als je het combineert met een parcours dan vinden ze het geweldig! En je kunt iedere keer een klein element veranderen en dan is het weer helemaal nieuw voor ze’, zegt Nikki.

Ben jij benieuwd naar de resultaten van de Kangoeroe Klup en welke clubs er deelnamen? Bekijk dit in het volgende artikel: