03 Nov

Resultaten van de Kangoeroe Klup bij Haagse korfbalverenigingen

In eerdere berichten hebben we al verteld over de Kangoeroe Klup en promotiedagen bij Haagse korfbalverenigingen. Deze initiatieven hebben als doel het neerzetten van plezierige en betere trainingen voor de jeugd en het werven van meer jeugdleden. In dit artikel lees je meer informatie over de Kangoeroe Klup, Giga Kangoeroedagen en de resultaten van dit project.

Vorig jaar werd door de Haagse korfbalverenigingen en Tymen Mos, sportcoördinator korfbal bij WSDH, gesignaleerd dat er te weinig nieuwe jeugdleden op de korfbalsport afkwamen. De meeste jeugdleden waren kinderen van ouders die al lid waren bij de korfbalvereniging. Vanuit de Haagse korfbalverenigingen was er behoefte aan meer nieuwe leden én een breed motorisch beweegprogramma voor kinderen.

Tymen zocht de oplossing voor deze uitdaging breder en is een samenwerking gestart met 7 korfbalverenigingen in Den Haag: ALO, SV Dunas, HKV/Ons Eibernest, KV Die Haghe, GKV, KVS en HKV Achilles. Deze korfbalverenigingen richtten een Kangoeroe Klup op voor de jonge jeugd. Dit zijn wekelijkse trainingen waarbij de focus ligt op plezier én de breed motorische ontwikkeling van kinderen. De kinderen leren bij een Kangoeroe Klup training niet alleen de basisvaardigheden van korfbal, maar zijn ook bezig met de ontwikkeling van hun algehele motoriek door oefeningen met gooien, vangen, balanceren, bewegen op muziek en nog veel meer. Bovendien hebben ze meer plezier wanneer ze al deze oefeningen doen dan wanneer ze alleen maar met korfbal bezig zijn.

Het is belangrijk dat de trainers van de korfbalverenigingen deze specifieke trainingen ook goed kunnen geven om de kwaliteit van de trainingen hoog te houden. De trainers van de korfbalverenigingen werden opgeleid door WSDH en zijn er samenwerkingen gestart én gelden binnengehaald om promotie, materialen en mensen te faciliteren voor het plan.

Giga Kangoeroedagen

Ter promotie van de Kangoeroe Klup zijn er Giga Kangoeroedagen georganiseerd. De Giga Kangoeroedagen zijn speciale dagen waar clinics en andere leuke activiteiten worden georganiseerd voor kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool. Er zijn in totaal 8 Giga Kangoeroedagen georganiseerd bij de 7 korfbalverenigingen. Bij iedere activiteit zijn de kinderen na afloop beloond met een medaille en een uitnodiging voor een sportdag bij een van de deelnemende korfbalverenigingen. Op deze manier werd de Kangoeroe Klup bij de korfbalverenigingen op zaterdag steeds meer gevuld met kinderen. Korfbalvereniging Achilles is hier een prachtig voorbeeld van, onderaan het artikel staat een link naar het succesverhaal bij deze korfbalvereniging. Ook vind je een artikel over de Giga Kangoeroedag bij KVS/Maritiem.

Resultaten

De laatste maanden hebben Tymen en de 7 korfbalverenigingen er alles aan gedaan om meer nieuwe jeugdleden aan te trekken. Bij 7 locaties is er doorontwikkeld naar een BMO-programma met nieuwe materialen en inhoud trainingen.

Er zijn 8 Giga Kangoeroedagen georganiseerd gericht op de breed motorische ontwikkeling, hier hebben 2660 kleuters aan deelgenomen. Bij 66 scholen kregen 6.578 kleuters een sportles gericht op de breed motorische ontwikkeling. Verder hebben 335 kinderen kennisgemaakt met het sportaanbod op de sportclubs en heeft dit 67 nieuwe leden en 40 langdurige meetrainers opgeleverd (de meetrainers kunnen nog lid worden). En last but not least: zowel de kinderen als de trainers hebben meer plezier in de trainingen!

In onderstaand artikel vertelt Nikki de Groot, vrijwilliger bij HKV Achilles, hoe ze via de Kangoeroedagen en Kangoeroe Klup meer jeugdleden hebben gekregen op de vereniging:

Giga Kangoeroedag bij KVS/Maritiem

Dit artikel is afkomstig uit de Scheveninger (vrijdag 13 mei)