22 Mei

Met de tram naar de Scheveningse golven: naschoolse surflessen met Mark

WSDH verzorgt voor de Haagse basisscholen naschoolse sportactiviteiten. Sinds drie jaar geeft sportcoördinator Mark surflessen in Scheveningen en Kijkduin. Menig leerling uit de bovenbouw heeft op deze manier kennisgemaakt met de surfsport. In april begon het nieuwe surfseizoen en inmiddels heeft Mark alweer tien nieuwe basisscholen mogen ontvangen. Afgelopen woensdag ontving hij Basisschool De Horizon uit Laak.

Van Laak naar Scheveningen voor de naschoolse surflessen

Tien leerlingen van Basisschool De Horizon pakten vanuit Laak de tram naar Scheveningen. Een spannend avontuur stond hen te wachten: zij gingen voor het eerst in hun leven surfen. "Het was een hele reis uit Laak, maar de kinderen reageerden zo enthousiast op de surflessen, dat het meer dan de moeite waard is", vertelt hun juf. De leerlingen werden door sportcoördinator Mark en zijn stagiair Frans ontvangen bij surfschool The Shore. Mark begroette hen enthousiast en zag veel bekende gezichten. Hij heeft de leerlingen in de winter al voorbereid met een aantal leuke theorie- en praktijklessen rondom het surfen, waaronder ook een keer op de surfskate. Dit is een skateboard waar de surftechniek op geoefend kan worden. Of daar nog wat van was blijven hangen, testte Mark met een overhoring. Hoe noem je de voorkant van het surfboard? En wanneer je met je rechtervoet voor surft, ben je dan een goofy of regular surfer? De kids slaagden glansrijk en mochten snel hun wetsuite aantrekken, zodat het echte werk kon beginnen.

Surfen op het droge

Nadat iedereen zich in een wetsuite had gehesen, stormden de leerlingen naar de surfboards. Mark liet zien hoe de kids in tweetallen de boards konden dragen naar het strand. Op het strand verzamelden de leerlingen zich in een halve cirkel op hun board. Mark demonstreerden samen met Frans een aantal gebaren die belangrijk zijn in het surfen. Vervolgens leerden de kids surfen op het droge: van peddelen tot staan op het board.

Golven pakken

Met de theorie en demonstratie in het achterhoofd renden de leerlingen de zee in. Daar begeleidden Mark en Frans hen. Bij een goede golf kregen de kids een licht duwtje, zodat zij wat vaart konden maken. Het bleek nog best een opgave om op het juiste moment te gaan staan op het surfboard en vooral om ook te blijven staan. Na een paar keer vallen lukte het bij de meeste kinderen om goede golven te pakken en kundig te blijven staan. De ouders en de juf klapten uitbundig en riepen de surfers bemoedigend toe. De tijd vloog voorbij en voordat de kinderen het wisten, moesten ze alweer het water uit. De eerste surfles zat erop. Gelukkig krijgen de leerlingen nog drie lessen. "Het surfen was zo leuk, dat ik hiervan wel mijn sport wil maken", laat Nikita van De Horizon weten.

Naschoolse surflessen voor iedereen

Surfleraar Mark kijkt positief terug op de les. "Dit is nu het derde jaar dat ik met heel veel plezier de naschoolse sportactiviteiten in de vorm van surflessen verzorg. In het eerste jaar reageerden er vooral veel scholen uit Scheveningen. Dat was leuk, maar ik wil surfen echt voor iedereen mogelijk maken. Daarom heb ik dit jaar actief scholen benaderd uit heel Den Haag. De eerste lessen van het seizoen heb ik gegeven aan een school uit Ypenburg, helemaal aan de andere kant van de stad. Het was toen begin april en de kids stonden rillend naast hun board, omdat het nog zo koud was. Desalniettemin waren de kids na afloop super enthousiast." Omdat Mark de materialen voor een gereduceerd tarief bij de surfscholen kan huren, kunnen de basisschoolkinderen de lessen geheel gratis volgen. "Dat is belangrijk, omdat niet iedereen het geld heeft om een surfles te betalen. Op deze manier kunnen alle kinderen uit Den Haag op een laagdrempelige manier kennismaken met de surfsport", aldus Mark.

Maatschappelijk betrokken

WSDH zet zich in om iets te betekenen voor de maatschappij. Mark: "Ik zie dat ook de surfbond (HSA) en de surfscholen steeds meer maatschappelijk betrokken zijn. Zo geef ik steeds bij een andere surfschool in Scheveningen of Kijkduin les en allemaal willen zij hun steentje bijdragen door de materialen tegen een gereduceerd tarief te verhuren voor de naschoolse surflessen. Vanuit de HSA worden surfcoaches opgeleid om zich vervolgens als vrijwilliger in te zetten voor het schoolsurfen. Zo ook Frans, de stagiair die Mark kwam helpen. "Nadat ik mijn baan had opgezegd wilde ik ontdekken wat ik nu echt wil. Ik surf al sinds mijn elfde en zo kwam ik op het idee om te helpen bij de surflessen van Mark. Tijdens mijn stage leer ik veel en kan ik ervaring opdoen in het lesgeven. Ik vind het super leuk om die kids zo enthousiast op hun surfboard te zien!", vertelt Frans.

Naschoolse sportactiviteiten

WSDH verzorgt de naschoolse sportactiviteiten voor veel basisscholen in Den Haag. De basisschoolleerlingen kunnen op deze manier kennismaken met verschillende sporten, zoals: handbal, hockey en rugby. Ook worden de wat minder bekende sporten aangeboden, bijvoorbeeld skaten, 3X3 basketball en natuurlijk surfen.