25 Okt

Op de club van Tymen, sportcoördinator Korfbal

Deze keer maken we kennis met de sportwereld van Tymen Mos. Hij is sportcoördinator korfbal bij de sportverenigingen Achilles, Dunas, die Haghe, GKV, Eibernest, ALO en Lynx.  Tymen is onder meer werkzaam in het stadsdeel Segbroek. Een mooi moment om met hem in gesprek te gaan. Segbroek staat immers bij ons in de Spotlight.

"Korfbalverenigingen zijn van nature heel sterk, omdat het een familiesport is. Mijn ouders hebben elkaar daar ontmoet", zegt Tymen met een grote glimlach.

Korfbal is de énige gemengde teamsport. Het ene team valt aan en het andere team verdedigt. Jongens en meisjes spelen samen in één team, waarbij het spel in 2 vakken wordt gespeeld. Wanneer je aanvalt, maak je doelpunten door de bal in de korf te gooien. De belangrijkste spelregels zijn, dat je niet mag lopen met de bal en je niet mag schieten als je verdedigd wordt. Het feit dat de sport in Nederland is ontstaan, is een bijzonder leuk gegeven.

"Het is een dynamische en intensieve sport waar jongens en meisjes gezamenlijk sporten. Er heerst geen machocultuur. Iedereen mag zichzelf zijn", vertelt Tymen trots.

Op de clubs houdt Tymen zich veelal bezig met WSDH thema’s zoals vrijwilligers en kader. Bij een aantal verenigingen spreekt hij van een vrijwilligers burn-out. Minder mensen doen meer werk.  Daartoe heeft hij een interventiemiddel uitgewerkt, waardoor de verenigingen op een praktische manier een andere mindset bij (nieuwe) leden kunnen realiseren. De hoeveelheid vrijwilligers zal uiteindelijk door deze omslag weer moeten toenemen. Binnen kader houdt hij zich onder meer bezig met trainersbegeleiding waarbij sporttechnische kennis, didactisch en pedagogische verantwoorde trainingen belangrijke pijlers zijn. Er zijn immers geen opleidingseisen vanuit de Korfbalbond. 

De korfbalwereld is een actieve omgeving, waar het motto ‘samen doen ‘een sterke basis geeft om uitdagingen, die de meeste verenigingen hebben, aan te gaan. 

Ondertussen nieuwsgierig geworden naar de WSDH ondersteuning op het gebied van vrijwilligers en/of kader? Bekijk onderstaande pagina's of neem contact op.