06 Mei

Buurtsportcoach Malika ontmoet koning Willem Alexander op Cruyff Court

Op 17 april reisde WSDH senior buurtsportcoach Malika af naar Amsterdam. In het Amsterdamse Betondorp stond Malika een speciale ontmoeting te wachten. Koning Willem Alexander bezocht samen met de Spaanse koning Felipe Cruyff Court Ajax. Aan Malika de eer om te vertellen over haar werkzaamheden als buurtsportcoach in Den Haag.

Hoog bezoek

In april was er een officieel staatsbezoek van de Spaanse Koning Felipe aan Nederland. Samen met koning Willem Alexander bezocht de koning verschillende locaties, waaronder Cruyff Court Ajax Betondorp in Amsterdam. De twee koningen konden hier met eigen ogen zien wat voor activiteiten er allemaal op de Cruyff Courts worden georganiseerd en hoeveel plezier de kinderen hieraan beleven. Extra speciaal is dat Johan Cruijff, die een een deel van zijn carrière bij het Spaanse FC Barcelona heeft gespeeld, gewoond heeft in Betondorp. Cruijff is acht jaar geleden overleden, maar zijn zoon was er 17 april bij om het bezoek te vertellen over de Cruyff Foundation.

Uitleg over de Cruyff Courts

Koning Willem Alexander en koning Felipe kregen tijdens hun bezoek uitleg over de Cruyff Courts. De courts zijn overal hetzelfde, of ze nu in Den Haag of Spanje staan. Bij ieder court hangt ook een bord met de 14 regels van Johan Cruijff. Deze regels zorgen ervoor dat iedereen zich veilig voelt op de veldjes, dat de kinderen zich verantwoordelijk voelen voor de Cruyff Court, dat er goed wordt samengespeeld en dat de kinderen zich kunnen ontwikkelen, zowel op sportief als sociaal gebied. Daarna mochten de koningen ieder een team coachen tijdens een potje voetbal.

Malika ontmoet het koninklijk gezelschap

Buurtsportcoach Malika was deze dag ook uitgenodigd. Zij werd door de directeur van de foundation, Niels Meijer, voorgesteld aan de koning. "Dat voelde als een hele eer", laat Malika weten. "Niels vertelde het koninklijk gezelschap hoe wij als vrouwelijke sportcoaches ons bezighouden met het lesgeven en trainen van meisjes. Ik vertelde de koning dat ik vorig jaar samen met mijn meisjesteam naar Barcelona ben afgereisd en dat wij daar Europees kampioen straatvoetbal zijn geworden. Wij stonden uitgerekend tegen Spanje in de finale en hebben hen weten te verslaan. Ik zag de trots in de ogen van onze koning toen ik hem dit verhaal vertelde", glundert Malika. "De koning was erg geïnteresseerd in onze werkzaamheden op de Cruyff Courts en bleef ons maar vragen stellen. Hij sloot af met een mooi compliment. Het was een bijzondere ontmoeting en ik ben blij dat ik het koninklijk gezelschap iets heb kunnen vertellen over het bijzondere werk dat ik doe als buurtsportcoach bij WSDH."

In het Jeugdjournaal!

Het bezoek van Koning Willem Alexander en Koning Felipe kwam ook in het Jeugdjournaal voorbij:

Ontmoeting in beeld