In gesprek met Shanna Zitman

'Werken met sport en kinderen? Superleuk om ze te zien genieten!'

Shanna Zitman (19) begon als stagiair bij WSDH en is nu in dienst bij de organisatie als junior sportleider Streetsport. 'Weet waar je aan begint, maar het is een superleuke baan!'

Tekst: Anja Grootveld

Shanna is één van de jongste sportleiders van Streetsport, maar dat maakt haar niet minder enthousiast en professioneel. Het begon allemaal in 2018 toen ze op het ROC Mondriaan niveau 2 Sport en Bewegen deed en bij Streetsport stage kon lopen op de pleintjes in Den Haag. Het ging om het helpen organiseren en begeleiden van activiteiten voor kinderen van ongeveer 10 tot 13 jaar. Shanna twijfelde nog wel, want het beeld onder haar studiegenoten was dat kinderen van de straat een lastige doelgroep is. Maar die gedachte verdween snel toen ze eenmaal aan het werk ging. De kinderen waren enthousiast en Shanna ook. Haar tweede stage liep ze opnieuw bij Streetsport, maar nu in Scheveningen. Haar begeleider zag haar enthousiasme en wist meteen dat hij Shanna niet moest laten gaan. En zo begon Shanna haar werk bij WSDH. Eerst als invalkracht voor beweegactiviteiten voor een meidengroep, en nu - naast haar studie & Krajicek Scholarship- als volwaardige collega van het team Streetsporters. Op school stoomde ze door van niveau 2 naar niveau 3 en binnenkort volgt de stap naar niveau 4.

Streetsport meidenvlag

'Het allerleukste aan mijn werk is dat er veel variatie in zit en dat ik creatief kan en mag zijn', vertelt Shanna. 'Wat ik zie is dat veel kinderen willen voetballen en het leuk vinden als wij dat aanbieden, maar er is veel meer om ze te laten ervaren, zoals basketbal en hockey, en verschillende andere leuke spellen. En ook voor meiden moet het Streetsport-aanbod leuk en aantrekkelijk zijn.' Shanna is gek op dans, in alle vormen, en op de verschillende pleinen en plekken waar zij werkt laat ze de kinderen er graag mee kennismaken. 'Als meiden wat ouder worden en naar het voortgezet onderwijs gaan, blijven ze vaker binnen. Maar het is belangrijk dat ze elkaar ook buiten ontmoeten en daar actief kunnen zijn.' Via een app-groep houdt Shanna de meiden op de hoogte van activiteiten en maakt hen zo enthousiast. En de roze meidenvlag hangt uit als Streetsport op een pleintje aanwezig is met meidenactiviteiten.

Hele leuke herinneringen heeft Shanna aan een aktie samen met welzijnsorganisatie Voor welzijn. Ze dienden een idee in bij de gemeente Den Haag om met de meidendansgroep op het Jan van Riebeekplein een dansvlog te maken. De vlog werd door de gemeente beloond met een bedrag van duizend euro. Hiermee konden ze een camera, geluidsboxen en danskleding kopen.

Iets met dans..

Als je het Shanna vraagt is de functie Sportleider Streetsport best een uitdaging. Je moet niet alleen sportief zijn, maar ook weten hoe je handelt in verschillende situaties, hoe je omgaat met de dynamiek in een groep, met pesten of buitensluiten bijvoorbeeld, en wat je doet met de verhalen en de signalen die je hoort en ziet. 'Maar boven alles is het een geweldige baan en superleuk om met kinderen en jeugd actief aan de slag te gaan en ze te zien genieten', aldus Shanna. Haar plannen voor de toekomst? Daar hoeft Shanna niet lang over na te denken. 'Iets opstarten met dans, op een toffe locatie met een studio waar meiden verschillende dansvormen kunnen leren en ervaren. Niet alleen omdat dansen echt leuk is, maar ook voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Dat is wat ik het allerliefste zou zien.'