01 Feb

Start van de Jr. NBA 3X3 League

Donderdag 25 januari was het zover: de Jr. NBA 3X3 League ging van start in Sporthal 't Zandje. Haagse basketbaltalenten uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs kregen op deze middag een clinic 3X3 basketball om de regels en tactieken van het spel onder de knie te krijgen. Ook vond de Draft plaats, waar elk deelnemend team gekoppeld werd aan een NBA team waarvoor zij de komende wedstrijden mogen spelen.

Pre warm-up: de Jr. NBA 3X3 League gaat beginnen!

De middag begon met een pre warm-up. Het is belangrijk dat je als basketbalspeler goed warm bent voordat je begint met de wedstrijd. Tijdens de warming-up kwam de zogenoemde B.E.E.F. routine aan bod. Met deze routine leerden de spelers om op een correcte manier de basketbal door de ring te werpen. Hierbij zijn: balance, eyes on your target, elbows straight & follow through belangrijk. Oftewel: tijdens het werpen sta je perfect in balans, is je blik op het doel gericht, zijn je ellebogen gestrekt en volg je de bal. Na een paar keer oefenen bleek de B.E.E.F. routine effectief: de spelers kregen de bal perfect door de ring.

De Draft

Nadat de spelers goed warm waren, vond de Draft plaats. Arvin Slagter had de eer om de Draft te verzorgen. Slagter is een 3X3 basketballspeler die voor Nederland uitkwam op de Olympische Spelen in Tokyo. Hij hoopt zich samen met zijn team ook dit jaar te plaatsen voor de Spelen in Parijs. "Als basketballer reis ik de hele wereld over. Het is des te leuker om nu weer terug te zijn in Sporthal 't Zandje, waar ik ook nog een tijd heb gespeeld", vertelt Slagter enthousiast.

De deelnemende teams kunnen de komende weken net als Arvin Slagter ervaren hoe het is om voor even een basketbal prof te zijn. Tijdens de Draft werden de teams namelijk gekoppeld aan een echt NBA team waar zij tijdens de Jr. NBA 3X3 League voor uit mogen komen. "Ik hoop dat wij voor Memphis Grizzlies mogen spelen, dat is mijn favoriete team", roept een van de jonge basketballers. Slagter maakte de teams bekend. Vervolgens kregen de deelnemers echte NBA tenues uitgereikt door Sportcoördinator Julie. De tenues mogen de spelers ook houden. De basketballers trokken snel hun splinternieuwe tenue aan voor de teamfoto. Daarna kon de clinic beginnen.

De Jr. NBA 3x3 League clinic

Tijdens de clinic 3X3 basketball leerden de spelers de fijne kneepjes van het vak. Zo werd hun reactiesnelheid getest, leerden de spelers snel dribbelen en behendig passen. Ook duelleerden de teams tegen elkaar in een estafette en een shoot out. Na een leerzame clinic waren de deelnemers klaargestoomd voor het echte werk: de vier competitierondes van de Jr. NBA 3X3 League.

Scholenstrijd

In de maanden februari tot en met mei strijden de scholen in Sporthal 't Zandje tegen elkaar tijdens de vier competitierondes. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) organiseert samen met HBV The Jumpers en WSDH alle wedstrijden van de Jr. NBA 3X3 League. Tijdens de competitierondes kunnen de teams zich plaatsen voor de Jr. NBA play-offs. De finale wordt op een 3X3 outdoor basketbalveld gespeeld.

Galerij